Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Promovarea agresivă a țigărilor IQOS și Glo vizează mai ales tinerii: Interesele din spatele unei ”industrii bazate pe minciună și dependență, care vinde produse nocive, fără doză de siguranță în consum” (FOTO)

Promovarea agresivă a țigărilor IQOS și Glo vizează mai ales tinerii: Interesele din spatele unei ”industrii bazate pe minciună și dependență, care vinde produse nocive, fără doză de siguranță în consum” (FOTO)

Un articol de: - 13 Apr 2018, 20:57
Promovarea agresivă a țigărilor IQOS și Glo vizează mai ales tinerii: Interesele din spatele unei ”industrii bazate pe minciună și dependență, care vinde produse nocive, fără doză de siguranță în consum” (FOTO) Eveniment

Subiectul efectelor nocive asupra sănătății ale țigărilor de tipul IQOS și Glo provoacă noi controverse, dezbaterile din spațiul public scoțând la iveală intersele din spatele promovării și, mai ales, vânzării acestora. După ce un grup de parlamentari a avansat un proiect care vizează interzicerea folosirii în spațiul public a dispozitivelor de acest tip, într-un articol publicat de Profit.ro se arată că adoptarea acestei inițiative nu va face decât să-i încurajeze pe cei care folosesc astfel de țigări să să revină la țigările tradiționale, al căror efect negativ asupra sănătății este incontestabil. 

Jurnalistul Vlad Petreanu a reacționat la acest articol, publicând pe Facebook un comentariu în care subliniază că acest punct de vedere scoate în evidență ”susținerea unei industrii bazate pe minciună și dependență, care vinde produse nocive, fără doză de siguranță în consum, și care are pe răboj 42.000 de morți anual doar în această țară”. 

De asemenea, Petreanu publică o fotografie în care apare semnatarul articolului citat, Florin Rusu, în momentul în care primește un premiu din partea producătorului de țigări JTI, Petreanu sugerând că cei care scriu pro-tutun ar fi ”cumpărați”. Mai mulți jurnaliști cunoscuți din România au fost bursieri JTI, printre aceștia numărându-se Dan Tapalaga sau Melania Medeleanu.

Țigările electronice și produsele din tutun „heat-not-burn”, cum ar fi IQOS sau Glo, sunt foarte periculoase pentru sănătate, atrag atenția specialiștii, deși aceste produse sunt prezentante ca fiind mai puțin nocive decât țigările clasice. Iar pericolul reprezentat de acestea este cu atât mai mare cu cât modul agresiv prin care sunt promovate vizează în special tinerii. Asta pentru că aceștia sunt atrași de aspectul acestor dispozitive care arată ca niște gadgeturi foarte la modă care îi ajută pe tineri să capete un anumit statut în ochii celor de vârsta lor. 

Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai țigărilor IQOS și Glo este secretarul de stat din MAI, Raed Arafat care susține că firmele care produc aceste dispozitive ”creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive”, însă efectul nociv mai ales asupra unui fumător tânăr ”este unul de necontestat pentru că aici consumă nicotină, consumă alte substanțe și dependența va fi creată”. 

România se află pe locul 4 la nivel european în ceea ce priveşte numărul adolescenţilor de 13 ani care fumează săptămânal și pe locul 7 într-un top al adolescenţilor de 15 ani care fumează săptămânal.

Citeşte mai multe despre:   IQOS,   Glo