Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Protest al romilor împotriva primarului din Tg. Mureș! Activistul Ciprian Necula: "Vom cere președintelui Klaus Iohannis să retragă decorația și vom depune și o plângere penală la parchet ”

Protest al romilor împotriva primarului din Tg. Mureș! Activistul Ciprian Necula: "Vom cere președintelui Klaus Iohannis să retragă decorația și vom depune și o plângere penală la parchet ”

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 17 Ian 2020, 17:03
Foto: facebook Eveniment

Protest în Târgu Mureș cu 500 de participanți după declarațiile primarului Dorin Florea care a spus că ar trebui monitorizată și controlată natalitatea în rândurile familiilor sărace de etnie romă. La aproape o săptămână de la declarațiile rasiste ale edilului cei jigniți de acesta au decis să protesteze cerând demisia primarului. Unii dintre participanți erau pentru prima dată la o acțiune civică de felul acesta.

”Au fost aproximativ 500 de participanți romi și neromi din Tg. Mureș, unii dintre ei prima dată la un protest în special din carierele marginașe, sărace și ignorate de ”primarul minune” care nu a ținut cont niciodată de aceste cartiere în investițiile pe care le-a făcut. Știm foarte bine că a avut agenți electorali în rândul romilor, și aici este problema pentru că romii l-au susținut pe acest domn să obțină mandat de primar și s-a întors împotriva lor ulterior. Parctic și-a pierdut o parte din suportul alegătorilor din Tg. Mureș venind cu astfel de declarații.

Intențiile lui nu sunt legate de exterminarea romilor sunt legate de mandatul lui viitor. Acest domn își pierde funcția și caută soluții, scopul a fost să își mențină poziția.

A fost debutul astăzi dar de acum vor urma și alte forme de protest. Vom cere președintelui Klaus Iohannis să retragă decorația acordată de Băsescu acestui domn. Vom depune și o plângere penală la parchet pe numele primarului, totodată intenționăm să creăm o petiție pentru prefectul județului Mureș ca să îl suspende din funcție” a declaratm pentru b1.rom sociologul și activistul pentru cauza romilor, Ciprian Necula.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Deputatul Florin Manole spune că lipsa de reprezentativitate și de exercițiu al implicării civice face ca astfel de declarații ca cele ale primarului Florea să fie trecute cu vederea de anumiți oameni politici.

”Sigur că participarea civică este mai redusă în rândul minorității rome, de la participarea la acțiuni civice de genul celei de astăzi, până la participarea politică. Și aici v-aș da cel mai bun exemplu: știți câți parlamentari romi are Parlamentul românesc per sesiune? 2 per legislatură unul tradițional vine din partida romilor și a fost pe rând Răducanu, Păun și acum Daniel Vasile și unul din PSD, a fost până acum Mădălin Voicu și acum sunt eu. Sunt probabil lejer 50.000 de romi în București, care este consilierul local și municipal pus vreodată pe liste de alte partide.

În general simpla investiție de orice fel, materiale, efort și așa mai departe în chestiuni de combatere a sărăciei și a discriminării este inutilă dacă nu este dublată de un lucru, care este cel mai important, adică altfel spus, nu poți să faci politici pro-romi cu rasiști. Nu poți să faci politici antisărăcie cu oameni care îi disprețuiesc pe săraci’’ spune deputatul Florin Manole.

Acesta a criticat și lipsa de reacție a unor politicieni care au preferat să nu își critice colegul de partid decât să penalizeze un asemenea derapaj.

”Este evident că se păstrează o reticență în a comenta astfel de situații sau în a comenta critic astfel de situații din partea politicienilor care sunt în același partid cu cel care face declarațiile. Cred că mai e loc de speranță în ceea ce îl privește pe domnul Tăriceanu, care este un politician liberal dedicat și în sens larg dar și în sens politic, adică știe ce înseamnă liberalism, și deci cât este de anti-liberal ceea ce a declarat Florea și cred că mai este o speranță să vedem o reacție fermă din partea lui’’ a completat deputatul.
 

Citeşte mai multe despre:   Dorin Florea,   Stiri Targu Mures
 
Loading...