Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Protest față de OUG pe Justiție, duminică, în Piața Victoriei. ''Dacă nici acum nu înțelegeți încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți pentru alte câteva decenii''

Protest față de OUG pe Justiție, duminică, în Piața Victoriei. ''Dacă nici acum nu înțelegeți încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți pentru alte câteva decenii''

Un articol de: B1.ro - 24 Feb 2019, 14:20
Foto: ziare.com Eveniment

Un protest este anunţat duminică seară, în Piața Victoriei, față de noua Ordonanță de Urgență care modifică Legile Justiției.

Evenimentul a fost anunțat de Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenţa. 

””Oameni buni,

dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii.

Noapte bună, România!”

Mihai ȘORA

Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, ”Bună dimineața, România!””, e mesajul transmis pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Ordonanța a fost adoptată în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și nici de premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz. În urma modificărilor, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială. Asta deși o decizie a CCR de anul trecut stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă.

Magistrații din București, dar și din alte orașe, au protestat deja, vineri, cerând independenţa sistemului judiciar. Activitatea mai multor parchete din țară a fost suspendată săptămâna viitoare, în semn de protest.

Parchetul Judecătoriei Constanța este primul care a anunțat suspendarea activității în semn de protest față de modificările din Justiție făcute de Guvernul PSD-ALDE. Viorel Teliceanu, prim-procurorul de aici, i-a transmis ministrului Tudorel Toader că justiția este bulversată și că "așa ceva nu se mai poate". Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța a declarat că, din cauza numeroaselor schimbări făcute în sistemul judiciar, magistrații sunt sub permanentă presiune. Într-un final, modificările vor duce la blocarea activității Ministerului Public. 

DNA a criticat dur Ordonanța de Urgență de modificare a Legilor Justiției. Direcția s-a arătat îngrijorată atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia. Instituția atrage atenția inclusiv asupra blocării activităţii.

Direcția Națională Anticorupție acuză Guvernul că nu este cu adevărat interesat de un dialog onest cu magistrații cu privire la prevederi atât de importante, cu efecte semnificative asupra funcționării autorității judecătorești. 

Structura mai precizează că nu a primit nici acum versiunea oficială a Ordonanței, aceste observații fiind făcute în baza textelor apărute în media. 
Cât despre urgența care ar justifica o astfel de ordonanță, DNA susține că: ”Singura urgență în acest sens ar putea fi constituită de intenția de a influența proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În același sens, nu există nicio urgență referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”.

După Direcția Națională Anticorupție, și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism aduce critici Ordonanței de Urgență pe Legile Justiției, adoptată marți de Guvern. DIICOT anunță că noile modificări ar putea pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile.  Important de precizat este că procurorul-șef DIICOT, Felix Bănilă, a fost propus la șefia instituție chiar de către Tudorel Toader.

Forumul Judecătorilor din România a lansat un apel fără precedent către magistrații de la toate instanțele și parchetele din țară să convoace adunările generale și să ia decizii pentru apărarea independenței Justiției.

Totodată, asociația propune adoptarea unui liste cu 11 revendicări, între care: suspendarea modificărilor la Legile Justiției și a OUG-urilor criticate de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, inițierea de demersuri legale către Avocatul Poporului pentru suspendarea mai multor OUG, sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu mai multe OUG care afectează sistemul judiciar.

Forumul Judecătorilor mai solicită, de asemenea, ”încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi la adresa statului de drept și a statutului judecătorilor și procurorilor din România, încetarea acțiunilor care intimidează procurorii și afectează independența justiției.”
 

Citeşte mai multe despre:   piata victoriei
 
 
 
Loading...