Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Preşedintele Curţii Supreme a cerut aviz pentru desecretizarea protocolului dintre Parchetul General şi SRI

Preşedintele Curţii Supreme a cerut aviz pentru desecretizarea protocolului dintre Parchetul General şi SRI

Un articol de: - 24 Apr 2018, 08:53
Preşedintele Curţii Supreme a cerut aviz pentru desecretizarea protocolului dintre Parchetul General şi SRI Eveniment

Judecătoarea Cristina Tarcea, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a anunţat că a cerut aviz privind declasificarea protocolului din Parchetul General şi SRI. Magistratul a mai explicat că avizele de interceptare emise de către Curte au avut un temei legal, în ciuda interpretărilor care arată contrariul.

"Am cerut aviz pentru declasificare şi Parchetului General şi SRI. Nu se poate declasifica fără aceste avize. Nu ştiu care este istoria încheierii lui, eu însămi am aflat relativ recent de existenţa lui, dar am încercat să găsesc un argument logic care să-l justifice. E o interpretare greşită că avizele de interceptare date de Curte nu au avut un temei legal. Temeiul legal era decizia CEDO, care face parte din dreptul intern şi care interzicea ca avizele să fie date de procurori, aşa cum prevedea Legea 51. Problema era că, în lipsa unei norme interne, nu există o procedură. Dar repet, asta e interpretarea mea, în care chiar cred", a declarat judecătoarea pentru mediafax.ro.

Cristina Tarcea a negat informaţiile apărute în spaţiul public privind exitenţa a două protocoale încheiate între Curtea Supremă şi SRI.

"Nu este adevărat. Este doar unul. Încheiat între ÎCCJ, PG şi SRI în 2009. Nu am găsit un al doilea. Dacă există, nu este arhivat la Curte", a arătat magistratul.

Cristina Tarcea a precizat că, cel mai probabil, actul a fost încheiat după o decizie a CEDO din anul 2007, privind încălcarea dreptului la viaţă privată după realizarea unor interceptări pe siguranţă naţională dispus de procurori.

"Decizia CEDO a fost pronunţată în 2007, după decizia CEDO care e obligatorie în dreptul intern, ar fi fost normală şi necesarea adoptarea unei legi de modificare a legii 51/1991 prin care să se prevadă procedura de urmat şi competenţele unei instanţe de judecată. Eu cred că ăsta este argumentul pentru care a fost încheiat acel protocol în 2009, că după decizia CEDO nu a exista un cadru legal în baza căruia instanţele să dispună autorizarea înregistrării, iar nu parchetul. (..) Nu mai e aplicabil de la 1 februarie 2014 pentru că prin leg 255/2013 care a intrat in vigoare odată cu noul cod penal s-a reglemetat procedura prin lege de acordare a autorizaţiei de interceptare de către ÎCCJ în cazul infracţiunilor pe siguranţă naţională", a afirmat preşedintele ÎCCJ.
 

Citeşte mai multe despre:   Cristina Tarcea,   SRI,   Parchetul General