Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Radu Mazăre, achitat definitiv într-un dosar după ce în primă instanță fusese condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare

Radu Mazăre, achitat definitiv într-un dosar după ce în primă instanță fusese condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 19 Ian 2021, 00:49
Radu Mazăre, achitat definitiv într-un dosar după ce în primă instanță fusese condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Radu Mazăre, fost primar al Constanței, a fost achitat într-un dosar cu prejudiciul de patru milioane de euro. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA că a vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia. Magistrații Curții de Apel Constanța, însă, nu l-au găsit vinovat și au dispus achitarea. Decizia lor de definitivă. În primă instanță, Mazăre a primit şase ani şi jumătate de închisoare.

 

Radu Mazăre a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție

 

Curtea de Apel Constanţa a hotărât luni, definitiv, achitarea fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, acuzat de abuz în serviciu, dar şi a Sorinei Gina Hortolomei Moscu, acuzată de spălare de bani. Dosarul a fost instrumentat de DNA, prejudiciul fiind evaluat la patru milioane de euro.

Magistrații Curții de Apel au desființat astfel o decizie a Tribunalului Constanța, care îl condamnase pe fostul primar la șase ani și jumătate de închisoare. Hortolomei Moscu primise, la rândul său, doi ani şi unsprezece luni de închisoare cu suspendare.

Societăţile judecate au primit amenzi penale în valoare totală de un milion de lei.

 

Radu Mazăre era acuzat de DNA că a vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia

 

În acest dosar, procurorii anticorupție l-au acuzat pe Radu Mazăre că, pe 12 octombrie 2004, primar fiind, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului și a vândut la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p. un teren de 15.465,91 m.p. din stațiunea Mamaia.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Anchetatorii au susținut că, astfel, municipalitatea a fost păgubită cu 1.104.884,16 euro, iar cumpărătorul a primit un bun necuvenit.
Procurorii au mai acuzat că, în 2007, Mazăre a vândut tot la prețuri modeste două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p. aparţinând Primăriei Constanţa. Paguba a fost de această dată de 2.971.420 euro.

„Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina”, au susținut procurorii.

În mai 2007, Sorina Gina Hortolomei Moscu şi SC Mehmetoglu SRL au cumpărat de la RAEDPP Constanţa un teren în suprafaţă de 502,81 m.p., știind că prețul e diminuat față de valoarea comercială. Terenul a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA, apoi SC Millenium Global Development SA, reprezentate de către Sorina Gina Hortolomei Moscu.

„Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri”, au mai acuzat procurorii.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o condamnare de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia. El e judecat și în alte dosare DNA.