Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Radu Țincu: Cu cât vom ocupa mai mult spitalele cu pacienți cu coronavirus, alți pacienți nu vor mai putea să beneficieze de servicii medicale / Populația trebuie să se comporte ca și cum restricțiile de lockdown ar fi necesare (VIDEO)

Radu Țincu: Cu cât vom ocupa mai mult spitalele cu pacienți cu coronavirus, alți pacienți nu vor mai putea să beneficieze de servicii medicale / Populația trebuie să se comporte ca și cum restricțiile de lockdown ar fi necesare (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 04 Dec 2020, 16:11
Radu Țincu: Cu cât vom ocupa mai mult spitalele cu pacienți cu coronavirus, alți pacienți nu vor mai putea să beneficieze de servicii medicale / Populația trebuie să se comporte ca și cum restricțiile de lockdown ar fi necesare (VIDEO) Eveniment

Cu cât vor fi mai mulți pacienți bolnavi de coronavirus, un număr proporțional de pacienți cu alte patologii nu vor mai putea accesa sistemul de sănătate publică, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, vineri, în direct pe B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Ce a spus Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, în direct pe B1 TV

 

Întrebat dacă ultimele bilanțuri zilnice ne arată că ne-am situa pe un platou, Radu Țincu a răspuns: „Ne situăm cu siguranță pe un platou. Nu am mai avut creșteri exponențiale așa cum eram învățați de acum două, trei săptămâni, însă avem și un număr mai mic de teste în ultimele zile, ceea ce poate limitează percepția asupra imaginii reale și complete. Ceea ce ne dă o imagine reală – și aceasta nu poate fi influențată de nimic – este creșterea constantă pe care o avem la Terapie Intensivă, avem ziua și recordul în ceea ce privește numărul de pacienți internați, ceea ce arată că, în ciuda acestui platou, va exista o presiune progresivă asupra secțiilor de Terapie Intensivă și în perioada următoare. Din această concluzie, putem să deducem că este nevoie să începem să înregistrăm și panta descendentă a numărului de îmbolnăviri. Fără această pantă descendentă, cel mai probabil în perioada următoare vor fi necesare suplimentări ale paturilor de Terapie Intensivă, ca să poată gestiona pacienții cu coronavirus”.

Referitor la situația din secțiile de Terapie Intensivă și întrebat dacă ar trebui să luăm mult mai în serios acest virus, Radu Țincu a declarat: „Cu siguranță trebuie să luăm în serios acest virus și trebuie să înțelegem faptul că din numărul total de diagnosticați în fiecare zi un procent de 5%, 6% vor ajunge în Terapie Intensivă, însă acest lucru se va întâmpla cu o întârziere de două, trei săptămâni. Ceea ce mai trebuie să înțelegem pe de altă parte este că această suplimentare continuă a locurilor de Terapie Intensivă se face în detrimentul altor bolnavi. La momentul acesta, România nu mai are capacitatea să suplimenteze aceste paturi prin achiziția de aparatură nouă, ci această suplimentare se va realiza prin transferul unor paturi existente în sistemul sanitar de la zona non-COVID, către zona COVID. Cu cât vor fi mai mulți pacienți bolnavi de coronavirus, un număr proporțional de pacienți cu alte patologii nu vor mai putea accesa sistemul de sănătate publică. De aceea, efortul pe care trebuie să îl facem cu toții – și aici discutăm de populație – este în acest sens, în sensul în care cu cât vom ocupa spitalele cu pacienți cu coronavirus, alți pacienți nu vor mai putea să beneficieze de servicii medicale”.

Întrebat dacă avem șanse reale ca până de sărbători să asistăm la o scădere semnificativă a numărului de cazuri nou depistate în fiecare zi, Radu Țincu a afirmat: „Nu cred acest lucru. Nu cred că vom putea vorbi de o scădere semnificativă. O scădere semnificativă care să aibă un impact pozitiv asupra sistemului sanitar ar însemna o reducere a numărului de îmbolnăviri în fiecare zi undeva la 2.500 – 3.000, acest lucru se va produce destul de greu. Cred că va fi nevoie de mai mult de câteva săptămâni, dar această scădere să știți că nu este posibilă decât dacă populația va respecta cu maximă strictețe măsurile sanitare. Chiar dacă nu s-a impus lockdown-ul național, nu s-au impus măsuri restrictive de lockdown, cred că populația trebuie să se comporte ca și cum aceste măsuri ar fi necesare. Pentru că, în absența respectării măsurilor cu strictețe, vom rămâne probabil la acest platou, iar autoritățile vor fi nevoite la un moment dat... indiferent că s-au dat garanții că nu se va realiza un lockdown, la un moment dat situația din spitale va impune măsuri restrictive mai dure”.

Citeşte mai multe despre:   Radu Țincu