Radu Țincu: România, în acest moment, habar n-are care este incidența de circulație a noii tulpini de coronavirus. Avem deja zone cu microfocare, unde nu se explică rata ridicată de transmitere (VIDEO)

Radu Țincu: România, în acest moment, habar n-are care este incidența de circulație a noii tulpini de coronavirus. Avem deja zone cu microfocare, unde nu se explică rata ridicată de transmitere (VIDEO)

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, atrage atenția asupra faptului că este foarte important să se afle care este incidența de circulație a noii tulpini de coronavirus în România. Asta pentru că, în baza acestor date, autoritățile pot lua o serie de măsuri, care altfel sunt unele arbitrare. Medicul a precizat și că deja, în România, există microfocare cu o rată foarte ridicată de transmitere a virusului, cum este cazul Școlii 28 din București unde mai multe persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19 după ce au intrat în contact cu un pacient infectat cu tulpina din Marea Britanie.

Radu Țincu:Trebuie să reușim să aflăm care este incidența de circulație tulpinii de coronavirus din Marea Britanie

”Trebuie să reușim să aflăm care este incidența de circulație a acestei tulpini. Nu e nevoie să testăm toți pacienții diagnosticați cu SARS-CoV-2 pentru această tulpină. Se stabilesc anumite grupuri statistice, se realizează secvențierea genomică și ulterior, pe baza unor modele matematice, se poate realiza, din punct de vedere statistic, extrapolarea și punerea în evidență a incidenței de circulație.

Trebuie să facem acest lucru pentru că mare parte din măsurile pe care autoritățile le vor lua depinde de incidența noii tulpini în circulația din țara noastră. În absența acestor date de incidență, cele mai multe dintre măsuri vor fi luate într-un mod arbitrar, fără niciun fundament științific”, a declarat Radu Țincu, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”.

Totodată, medicul a semnalatfaptulcă, în timp ce noua tulpină de coronavirus se răspândește în România, numărul testelor prelucrate zilnic a scăzut foarte mult.

”Avem două probleme majore. O problemă a testării, testarea a scăzut foarte mult, iar această testare deficitară va putea creiona date care să nu fie în conformitate cu realitatea și să luăm decizii cuprinși de un entuziasm nejustificat. Pe de altă parte, avem problema noii tulpini. România, în acest moment, habar n-are care este incidența de circulație a acestei variante virale. Ar trebui să creeze mari semne de întrebare, având în vedere că avem deja zone unde există microfocare, în care nu se explică din punct de vedere epidemiologic această rată de transmitere ridicată. Chiar și în cazul școlii din București (…) pentru acest timp de microfocare ar trebui făcută secvențierea genomică pentru a fi siguri dacă este implicată tulpina nouă sau nu”, a mai spus Radu Țincu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce înseamnă secvențierea genomică

Medicul a explicat și ce înseamnă această secvențiere genomică.

”Testele RT-PCR pe care le realizăm în prezent nu ne pot spune dacă avem de-a face cu varianta de SARS-CoV-2 precedentă sau cu această variantă mutantă, fie că e din Marea Britanie, fie că e din Africa de Sud. Ca să poți să identifici dacă este vorba despre mutație, se realizează această secvențiere genomică, adică se pune în evidență materialul genetic al virusului și putem să identificăm această tulpină.

Nu știm câte secvențieri genomice s-au făcut în România, știm doar că avem patru cazuri confirmate, însă este foarte important să vedem dacă aceste cazuri sunt unicat sau sunt foarte multe alte cazuri care ar putea să fie cu această nouă variantă virală”, a mai spus Țincu.

Țincu:Cel mai probabil, tulpina aceasta circulă, la acest moment,intracomunitar

Întrebat dacă este posibil ca o astfel de mutație să se fi produs pe teritoriul României și să fie același tip de mutație ca cea din Marea Britanie, medicul Radu Țincu a răspuns: ”Nu, din punct de vedere matematic, acest lucru nu este posibil pentru că aceste patru persoane au mutația din Marea Britanie. Este imposibil, din punct de vedere matematic, să realizezi o mutație identică cu varianta care circulă în Marea Britanie. Cel mai probabil, aceste persoane au fost îmbolnăvite de această variantă virală din UK și ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că din cele patru persoane diagnosticate, una singură a avut istoric de călătorie, celelalte trei au fost persoane nu au avut niciun fel de contact cu exteriorul, ceea ce arată că transmiterea virusului se realizează în comunitatea românească. Cel mai probabil, tulpina aceasta circulă, la acest moment, intracomunitar”.

Urmăriți B1TV.ro și pe