Raed Arafat: Clar vom ajunge la indicele 3 în Capitală. Restaurantele vor fi închise, masca va deveni obligatorie în toate spațiile deschise

Raed Arafat: Clar vom ajunge la indicele 3 în Capitală. Restaurantele vor fi închise, masca va deveni obligatorie în toate spațiile deschise
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul unui număr tot mai mare de infectări cu coronavirus, secretarul de stat Raed Arafat a susținut că există o mare presiune asupra sistemului sanitar, mai ales asupra cadrelor medicale. De aceea, urmează o modificare importantă în modul de răspuns al sistemului la cazurile de coronavirus: toate spitalele vor fi trebui să se pregătească să preia pacienți COVID-19.

Cât despre situația concretă a Bucureștiului, șeful DSU a afirmat că acesta sigur va trece de rata de infectare de 3 la mia de locuitori. Asta înseamnă închiderea restaurantelor, cinematografelor și a teatrelor și instituirea obligației de a purta masca de protecție absolut în toate spațiile deschise, nu doar în cele aglomerate. De asemenea, nu este exclusă trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu de predare.

UPDATE, 17 octombrie, ora 18.00: GCS a transmis că Raed Arafat a spus despre un medic din Fetești că a pierdut lupta cu boala COVID-19. Secretarul de stat NU s-a referit la efortul comun în combaterea epidemiei ca fiind o luptă pierdută.

Reluăm ştirea cu declarația lui Raed Arafat, în forma sa corectă:

Raed Arafat, despre reorganizarea spitalelor, pe fondul creșterii numărul de pacienți COVID-19

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre presiunea tot mai mare asupra personalului din sistemul sanitar, care deja de șapte luni luptă cu epidemia de coronavirus. Șeful DSU a susținut că inclusiv medici ajung să cadă victime acestei boli. Arafat a ținut să transmită condoleanțe după decesul șefei unității de primiri – urgență de la Fetești.

„Noi continuăm să creștem capacitatea la limita care ne permite și resursa umană, bineînțeles. La București acuma lucrăm pe încă niște paturi de terapie intensivă care vor fi conexate la Spitalul Marius Nasta, sper să înceapă să funcționeze cel târziu la începutul săptămânii viitoare, punând acolo al 5-lea tir mobil de terapie intensivă. Continuăm să detașăm oameni acolo unde este nevoie. Din păcate, mai avem colegi care se îmbolnăvesc dintre cei care îngrijesc pacienții și vreau să transmit public condoleanțele colegilor de la Fetești și întreg sistemul de urgență și a colegilor medici în general pentru decesul șefei unității de primiri – urgență de la Fetești care din păcate după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Și asta arată cât de serioasă este această luptă și cât de mare este presiunea și asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacității, dar și asupra oamenilor care lucrează în sistem. Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitalele COVID, ci vor rămâne şi vor fi trataţi în spitalele respective, unde trebuie create circuite speciale”, a afirmat Raed Arafat, pentru Digi24.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătății deja a dat dispoziții în teritoriu ca aceste pregătiri să fie făcute, „că, la un moment dat, vom începe să ţinem bolnavii şi în secţiile non-COVID şi posibil vom ajunge şi la bază, din nou, la reducerea capacităţii pentru cazurile elective”.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, potrivit celei mai recente informări oficiale, la 172.516 de infectări și 5.749 de decese. Cea mai mare rată de incidență se înregistrează la nivelul Bucureștiului. Aici, sunt 2,81 de cazuri la mia de locuitori. Din punct de vedere al ratei de infectare, Capitala este urmată de Alba (2,56), Vâlcea (2,5), Cluj (2,24), Bacău (2,13), Sălaj (2,07).

Raed Arafat, despre restricțiile ce vor fi impuse în București, după ce rata de infectare cu coronavirus va depăși 3 la mia de locuitori

Secretarul de stat Raed Arafat a mai declarat că Bucureștiul va ajunge cu certitudine la o rată de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele și teatrele vor fi închise, iar masca de protecție va deveni obligatorie în absolut toate spațiile deschise.

„Clar vom ajunge la incidele 3 în Capitală. Se vor aplica toate regulile din Hotărârea de Guvern: restaurantele, teatrele și cienmatografele vor fi închise, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

După ce Bucureștiul va depăși indicele 3, este posibilă și trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu, adică de predare exclusiv online: „E posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a insistat din nou pe respectarea regulilor de prevenție: „Sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”.

Raed Arafat a mai precizat că efectele restricțiilor se vor vedea în o săptămână – două.

Urmăriți B1TV.ro și pe