Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Arafat: Oamenii să fie foarte atenți la sursa informațiilor. Unii vor să inducă o panică nejustificată pentru a face profit (VIDEO)

CORONAVIRUS | Arafat: Oamenii să fie foarte atenți la sursa informațiilor. Unii vor să inducă o panică nejustificată pentru a face profit (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 27 Feb 2020, 08:50
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, i-a sfătuit pe români să fie extrem de atenți la informațiile pe care le primesc despre coronavirus, deoarece există entități și persoane care au un interes ca panica să fie instaurată. Afirmația a fost făcută pentru B1 TV, în contextul în care a fost confirmat și în țara noastră un prim caz de infectare cu COVID-19.

Pacientul „urmează să fie internat în secția specială de izolare de la Balș, să fie monitorizat. Nu există tratament specific pentru acest tip de virus la acest moment. Evoluția lui va fi urmărită până devine negativ. Se testează de două ori negativ, abia apoi va putea să plece, că înseamnă că s-a vindecat”, a declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.
Despre cei șapte membri ai familiei pacientului, șeful DSU a susținut că „testele sunt negative la acest moment, dar pot să devină pozitive sau pot apărea simptome. De asta cele șapte persoane rămân în carantină și vor fi retestate la 14 zile”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Arafat a insistat că este extrem de important să fim atenți la informațiile care apar și să verificăm sursa lor, deoarece există foarte multe dezinformări și încercări de manipulare lansate de oameni care vor să profite de această situație.

„Au mai fost situații în care au existat astfel de boli și s-au limitat: SARS, MERS - doi viruși rude, să spunem, cu acest virus. MERS mai apare sporadic în zona Golfului, SARS nu mai există. E vorba de întregul mapamond, cum va evolua această infecție, și cât de repede vom putea să realizăm un vaccin.

Cel mai important e că acum apar multe informații false, care circulă online, Facebook, Instagram. Atenția trebuie să fie foarte mare, să nu ia aceste informații de bune, să controleze sursa informațiilor, de unde vin ele. Riscul major e să se inducă panică nejustificată și să fie speculată de unii, ca să fie crescute prețurile unor produse, unele să intre pe piața neagră. Cei care fac această manipulare și dezinformare sunt persoane care, în final, vor să atingă un scop - limitarea încrederii în instituțiile statului, or altele nu există și chiar se fac toate eforturile - sau să aducă beneficii unor entități interesate să facă profit. 

Au apărut atacuri, lăsându-mă pe mine departe, că nu e o problemă, au apărut atacuri împotriva unor oameni precul Cercel și Rafila care știu mai multe decât alții și acestea sunt pentru reducerea încrederii populației în ce spun persoanele respective. Populația trebuie să înțeleagă că există motive pentru care au loc aceste atacuri - pierderea încrederii, instaularea panicii profit pentru cei care speculează”, a explicat Raed Arafat, pentru B1 TV.

Miercuri seară, Victor Costache a confirmat existența primului caz de infecție cu coronavirus depistat în România. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, care a intrat în contact cu cetățeanul italian din Rimini. Pacientul este total asimptomatic și a fost adus la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. În prezent, starea sa de sănătate este stabilă, chiar „bună”.

Citeşte mai multe despre:   Raed Arafat