Raed Arafat: Decizia relaxării restricțiilor în București poate fi întoarsă dacă se constată o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Putem ține situația sub control dacă respectăm regulile

Raed Arafat: Decizia relaxării restricțiilor în București poate fi întoarsă dacă se constată o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Putem ține situația sub control dacă respectăm regulile

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seară, că restricțiile în București au fost relaxate azi în baza unei Hotărâri de Guvern care prevede o astfel de măsură în cazul în care rata de infectare cu coronavirus scade sub un prag, în acest caz sub pragul de 3 la mia de locuitori. Arafat a punctat că decizia adoptată azi poate fi întoars dacă se constată iar o creștere a numărului de infectări. Medicul a mai spus că nu se va ajunge, însă, la o astfel de situație dacă măsurile de prevenție vor fi în continuare respectate.

Raed Arafat, despre ridicarea parțială a restricțiilor anti-COVOD-19 din București

„Noi am gestionat situația pe baza incidențelor 1, 1,5 și peste 3. Hotărârea de Guvern cu starea de alertă nu prea a dat flexibilitate ca după ce se trece de un prag să spui că nu respecți.

Trebuia să se analizeze situația din București și s-a așteptat 48 de ore spre analiză și s-a adoptat decizia care oricând poate fi reversibilă și poate fi întoarsă dacă se constată că iar crește. S-a decis să se deschidă de luni, tocmai ca în weekend să se evite aglomerațiile, să vedem cum evoluează în săptămâna viitoare”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

Secretarul de stat a punctat că Hotărârea de Guvern poate suferi modificări: „Dacă vin astfel de propuneri, le discutăm, avem grupul tehnico-științific cu experți și epidemiologi. Pot veni propuneri și de la Ministerul Sănătății sau de la INSP. Nu pot să vin eu personal să spun ”faceți așa”, trebuie să fie o chestie discutată, cântărită”.

Întrebat dacă el, ca medic, chiar consideră că se puteau relaxa restricțiile acum în București, Arafat a răspuns: „În baza faptul că există scădere, că se vede că e o scădere 3 zile la rând și s-a atins aproape de 2,5 indicele, faptul că măsurile care se iau și activitățile care se reiau sunt limitate – capacitate maximă 30% – nu vorbim de nunți, botezuri care rămân închise, la cinema capacitatea de 30%. Dacă se respectă toate regulile, mască în teatre, cinematografe, distanță, dacă respectăm toate aceste reguli, putem ține situația sub control”.

Urmăriți B1TV.ro și pe