Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raed Arafat: E posibilă o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 odată cu redeschiderea școlilor. Trebuie să respectăm măsurile și mergem în paralel cu vaccinarea

Raed Arafat: E posibilă o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 odată cu redeschiderea școlilor. Trebuie să respectăm măsurile și mergem în paralel cu vaccinarea

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 08 Feb 2021, 08:23
Raed Arafat: E posibilă o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 odată cu redeschiderea școlilor. Trebuie să respectăm măsurile și mergem în paralel cu vaccinarea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că e posibil să crească numărul de infectări cu coronavirus, odată cu redeschiderea școlilor, dar rămâne de văzut dacă această creștere va fi controlabilă. El a mai precizat că România stă bine la capitolul vaccinare și vom continua să evoluăm odată ce vom primi mai multe doze. Totuși, a avertizat Arafat, nu trebuie să pornim de la ideea că pandemia a trecut și totul e bine, ci trebuie să continuăm să respectăm măsurile de prevenție.

 

Raed Arafat: Nu poate să nege nimeni că va crește numărul cazurilor de COVID-19 odată cu deschiderea școlilor

 

Monitorizăm zilnic toate datele. Vedem indicatorii care sunt Terapia Intensivă, internările, externările... Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum. Și la Terapie Intensivă suntem pe un platou general: mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a declarat Raed Arafat, pentru Antena 3.

Întrebat dacă ia în calcul faptul că va crește numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, odată ce școlile sunt redeschise, Arafat a răspuns: „Este posibil. Acest lucru nu poate să îl nege nimeni. Acum, dacă această creştere este controlabilă sau nu, o să vedem. Controlabilă înseamnă că e în parametrii în care impactul pe sectorul sanitar să nu fie unul care să îl blocheze. Să nu se blocheze ATI şi secţiile care sunt destinate cu oxigen, pentru că toate ţările care iau măsuri, iau în calcul impactul pe sistemul sanitar”.

Șeful DSU a mai spus că România stă bine în Europa în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19 și vom sta chiar mai bine odată ce vom primi mai multe doze de vaccin: „Să nu creadă nimeni că stăm foarte bine şi gata. Trebuie să respectăm mai departe măsurile, mergem în paralel cu vaccinarea. Numărul de doze va crește. Și acum suntem între ţările care au vaccinat un procent semnificativ. Suntem peste 2%, stăm bine. În general, în Europa stăm bine, suntem în primele ţări”.

Acesta a mai precizat că a anulat ordinul de detaşare la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP-uri) pentru medicii şi asistenţii şcolari şi aceştia vor reveni de luni la unitățile de învăţământ unde activează.

 

Raed Arafat: Dacă vedem că situaţia epidemică nu poate fi ţinută sub control, putem lua alte măsuri

 Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Vineri, secretarul de stat a declarat că nu este exclus ca autoritățile să ia noi măsuri anti-COVID-19 dacă vor constata că transmiterea virusului în comunitate nu mai poate fi controlată.

„Există un risc de creştere. În acelaşi timp, dacă respectăm toate regulile şi scenariile, noi sperăm să ţinem situaţia sub control. Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, dacă vedem că există o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, atunci se pot adopta alte măsuri. De asta și avem scenariile. Decizia se ia la nivelul judeţului, la nivelul localităţii, împreună cu şcoala”, a afirmat Raed Arafat.