Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raed Arafat, noi critici pentru țigările IQOS și Glo: Firmele creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive. Riscăm să scăpăm de sub control situația (VIDEO)

Raed Arafat, noi critici pentru țigările IQOS și Glo: Firmele creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive. Riscăm să scăpăm de sub control situația (VIDEO)

Un articol de: - 19 Mar 2018, 18:56
Raed Arafat, noi critici pentru țigările IQOS și Glo: Firmele creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive. Riscăm să scăpăm de sub control situația (VIDEO) Eveniment

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, continuă criticile referitoare la folosirea și promovarea țigărilor IQOS, cum sunt cele ale companiei Philip Morris, și a celor Glo, de la British American Tobaco.

Fondatorul SMURD, care a condamnat în termeni duri faptul că în pasajul din Piața Universității din Capitală sunt promovate intens astfel de dispozitive, a declarat, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, că prin aceste reclame se dorește atragerea unor noi generații de fumători care să devină dependente de acest drog. 

”Aici problema majoră nu este în rândul celor care trec de la țigările clasice la acest tip de fumat, mai ales dacă este o tranziție către lăsarea fumatului. Este problema modului în care este făcută promovarea publică, care duce la recrutarea, fără nicio discuție, a unor noi generații de fumători, care să treacă direct la ultilizarea acestor aparate și acestor modalități alternative de consum a unui drog, care este nicotina, și care este dovedit că această substanță creează dependență. 

Firmele creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive și, într-adevăr cineva care era speriat că nu vrea să fumeze țigara pentru că este periculoasă, când aude, crede că aici este mai puțin periculoasă. 

Pentru un începător, să fumeze aceste țigări, normal că efectul nociv asupra corpului este unul de necontestat pentru că aici consumă nicotină, consumă alte substanțe și dependența va fi creată”, a declarat Arafat. 

Secretarul de stat din MAI a amintit, în acest context, de reclamele agresive la țigări, de la începutul anilor 90, precizând că acum asistăm la o situație similară.

”În anii 90, dacă cineva își aduce aminte de agresivitatea de promovare a fumatului în spațiile publice. A fost o promovare extraordinară și care era destinată mai ales unei generații tinere. 

Promovarea publică a acestor aparate atrage tineretul. Aparatul este mai scump, dacă tânărul îl are, îi dă un statut printre colegii săi. La școli, deja auzim că există aceste aparate în mâna elevilor. Acest lucru trebuie oprit imediat, dacă nu-l oprim, vom scăpa de sub control situația, iar această reclamă extrem de agresivă, care acum este a unei singure firme, dar deja alte firme și-au creat aparatura lor sub alte denumiri și o să înceapă competiția între ele. 

Pentru fumătorii clasici, să treacă către aceste device-uri, posibil că este mai bine, pentru că au concentrații mai mici. Cel puțin asta este ideea de acum, nu știm încă analizele și investigațiile de lungă durată ce vor arăta”, a declarat fondatorul SMURD. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Raed Arafat a vorbit și despre două posibile soluții în acest caz. 

”Sunt două posibilități. Unu, Parlamentul sau Ministerul Sănătății să inițieze un proiect prin care asimilează aceste produse cu țigările clasice și aplică aceleași reguli pe ele și terminăm discuția. A doua soluție, și aici ei au găsit o hibă în legislație, unde scrie acolo produse prin ardere și aici prin încălzire, pentru asta au ieșit în acest mod atât de agresiv. A doua soluție, poate o inițiativă civică, cu mai multe semnătiri ale părinților și ale tuturor celor care cred că acest lucru nu este ok și cred că sunt mulți, și asta depusă la Parlament pentru a trece la dezbaterea acestui lucru și pentru a ne susține un punct de vedere prin care să ne protejăm și să protejăm generațiile următoare”, a mai spus Arafat. 
 

Citeşte mai multe despre:   Raed Arafat,   IQOS