Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raed Arafat se scuză, dar nu demisionează, după ce s-a aflat că ISU ştia de evenimentele din Colectiv: Nu m-am antepronunțat. Am făcut o declarație în funcție de ce știam atunci (VIDEO)

Raed Arafat se scuză, dar nu demisionează, după ce s-a aflat că ISU ştia de evenimentele din Colectiv: Nu m-am antepronunțat. Am făcut o declarație în funcție de ce știam atunci (VIDEO)

Un articol de: - 25 Noi 2015, 16:38
Foto: B1 TV Eveniment

Secretarul de stat din ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a declarat miercuri, într-o conferință de presă că nu demissionează, dar și-a cerut scuze după ce au apărut informații conform cărora ISU ştia de evenimentele din clubul Colectiv.

Arafat a precizat că în cazul tragediei din Colectiv nu s-a antepronunțat ci a comunicat ceea ce știa atunci, precizând că informațiile se pot schimba.

Nu eu trebuie să mă duc (în control - n.r.). Sunt responsabilități foarte clare în sistem. Fiecrae are responsabilitatea clară și competențele clare. Eu, și dacă mă duc să controlez o clădire pentru incendii, nu am compentențe. Competența este la ISU și din informațiile pe care le avem până acum, în urma adresei, au trimis un răspuns prin două adrese la firma organizatoare, dar fară să meargă nimeni acolo să verifice zona. Era de competența lor să verifice acest lucru. Aceasta informație am aflat-o abia ieri, dacă aflam înainte ziceam”, a spus Raed Arafat.

Mereu am declarat că informațiile sunt în dinamică și pot să se schimbe. Această situație a modificat informația într-un sens: a rămas în vigoare declarația că nu era o cerere de autorizație pentru Colectiv, dar informația că nu se știa de activitățile care se desfășoară în clădirea respectivă se schimbă, având în vedere acest nou act care a apărut și care arată că se solicitau autorizări pentru a desfășuraactivități cu public numeros în clădire”, a mai spus secretarul de stat.

Nu m-am antepronunțat. Dacă nu dăm informații și tăcem până ce iese ancheta, ni se spune ca nu vrem să dăm informații. Dacă dăm informații și spunem că sunt ce deținem în acest moment și pot să se schimbe, avem tăria să le schimbăm dacă apare altceva. (...) Și acum îmi cer scuze pentru că am dat informații care în final au rezultat că nu sunt complete sau nu sunt corecte”, a mai spus Arafat.

Mă simt rău că am fost mințit, că nu am primit informațiile corecte.  Prin hârtia asta (adresa prin care se solicita organizarea unui eveniment în clădirea Pionierul și la care ISU a răspuns - n.r.) am primit dovadă că se știa”, a mai punctat Arafat.

În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat a relatat cum au decurs evenimentele din momentul producerii incendiului până astăzi. Acesta a precizat că s-a luat legătura din timp cu echipele de medici din afara țării.

În ce privește intervenția la cazul Colectiv, cred că detaliile le-am prezentat de mai multe ori. La intervenția de la fața locului au participat cei din MAI și de la ambulanță. Am putut aloca resurse importante. Era o situație gravă și neobișnuită din cauza numărului de victime. S-a răspuns la întrebările care au privit intervenția la momentul respectiv.

S-a realizat apoi un transfer între spitale și la alte spitale din Europa. Primele contacte cu colegi din alte state le-am avut încă de sâmbătă-duminică. Am început să stabilim cam pe unde am putea să-i ducem. Au venit colegi care au făcut selecții pentru Belgia și Olanda. Am avut echipă mixtă din Marea Britanie, Norvegia și Finlanda. Am avut echipă din Germania și Franța.

Pe parcursul perioadei în care s-au făcut transferurile, inclusiv cu o resursă NATO, medicii noștri au însoțit victimele. Uneori a fost un transfer la limită, dar familile au știut acest lucru. Am avut și cazuri respinse la transfer, iar transferurile s-au făcut ulterior.

Pe partea de prevenire și alte aspecte azi s-au dat declarații clare. S-a vorbit despre adresa în care se solicita organizarea unei festivități în acea clădire. S-a confirmat că ISU a avut cunoștință de adresă și a dat și răspuns la ea. S-a trimis la DNA sesizarea pentru organele competente împreună cu toate documentele găsite la ISU București. Am pus la dispoziție conducerea ISU București, deci va fi numită o conducere interimară

Dacă apar alte informații de care nu știam, luăm decizii în consecință
”, a declarat secretarul de stat.

Raed Arafat se scuză, dar nu demisionează, după ce s-a aflat că ISU ştia de evenimentele din Colectiv


Citeşte mai multe despre:   Raed Arafat,   demisie,   ISU,   clubul Colectiv,   control