Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raed Arafat: Spitalul Malaxa urmează să fie transformat integral în spital COVID / Impactul este asupra resursei umane, va exista și o oboseală în plus

Raed Arafat: Spitalul Malaxa urmează să fie transformat integral în spital COVID / Impactul este asupra resursei umane, va exista și o oboseală în plus

Un articol de: Maria Zărnescu - 20 Oct 2020, 21:36
Raed Arafat: Spitalul Malaxa urmează să fie transformat integral în spital COVID / Impactul este asupra resursei umane, va exista și o oboseală în plus Foto: gov.ro Eveniment

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat marți seara, la Digi că Spitalul Malaxa va fi transformat integral în spital COVID, decizia fiind luată în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În acest moment avem 615 localități care au incidența de peste 1.5 – 3  la mia de locuitori. 255 de localități care au depășit incidența de 3 la mia de locuitori. Avem 44 de municipii care sunt între 1.5 și 3 la mia de locuitori, avem 50 de orașe care sunt între 1.5 și 3 la mia de locuitori și 22 de municipii care sunt peste 3 la o mie și 15 orașe peste 3 la o mie”, a declarat Raed Arafat la Digi.

„Astăzi am avut o discuție cu ministrul Tătaru, s-au găsit soluții, sunt convins că nu sunt convenabile tuturor colegilor, dar sunt soluții pentru situația în care ne aflăm. Spitalul Malaxa urmează sp fie transformat integral în spital COVID. S-a discutat și cu managerul și aceasta este una dintre soluțiile găsite. În celelalte spitale, enumerate printr-un comunicat al Ministerului Sănătății  și s-a stabilit un număr de paturi de ATI, fie suplimentare, fie relocate pentru COVID-19. Spre exemplu, la Spitalul Sf. Pantelimon un etaj va fi transformat pentru primirea cazurilor ce neceistă terapie intensivă.”, a declarat Raed Arafat, în cursul serii de marți.

Referitor la cazurile de COVID-19 din spitalele din Capitală, secretarul de stat Raed Arafat a ținut să reamintească faptul că ele primesc pacienți infectați cu noul coronavirus deja, aceștia rămânând în UPU. Mai mult decât atât, el a precizat că nimeni nu le solicită să îi amestece cu restul pacienților din unitățile medicale.

Ei primesc pacienți COVID. Aceștia rămân în UPU, au început să îi ia în ATI, în saloane izolate. Nimeni nu le cere să îi amestece cu ceilalți bolnavi, dar așa a lucrat toată Europa. Încercăm să minimalizăm impactul în spitalele de urgență, dar totuși toate spitalele de urgență vor trebui să facă față cazurilor care ajung la ele și pentru care nu există loc în altă parte. Acesta este numărul suplimentar pentru aceste cazuri, în caz contrar, ne vom trezi cu ele în UPU, pentru că nu au loc în spitalele desemnate COVID. Există riscul să încercăm să le transferăm în alte locuri din țară, dar să nu existe nici acolo posibilitatea, pentru că din ce am citit, foarte multe din centrele universitare și orașele mari au depășit 3 la mia de locuitori și vor avea presiune pe spitalele lor. Încercăm să creștem capacitatea în toate aceste localități.(...) Impactul este asupra resursei umane, va exista și o oboseală în plus și o suprasolicitare, dar acesta este momentul în care suntem. În următoarele 4-6 săptămâni cam aceasta va fi situația și poate chiar și mai greu în următoarele zile, aceasta este realitatea, prin această situație au trecut și alte țări”, a precizat Arafat la Digi.

 

Ce se întâmplă dacă Bucureștiul ar depăși o incidență de 4 la 1.000 de locuitori

 

Secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat și de câte paturi ar avea nevoie Capitala, în cazul în care incidența ar depăși numprul de 4 bolnavi de COVID-19 la 1.000 de locuitori. 

Problema este că noi, în București avem câteva sute de cazuri, de aici, cam 5% din ele este posibil ca în următoarele 10 zile să aibă nevoie de terapie intensivă. Cam 20% - 30% este posibil să aibă nevoie de măcar de oxigen și terpaie intermediară. Locurile de terapie intensivă sunt diferite de locurile de terapie intermediară. Spre exemplu, alocând Spitalul Malaxa pentru COVID-19, acolo stabilim și un număr suplimentar de locuri pentru terapie inetermediară, nu numai pentru ATI. La Spitalul Witting s-a discutat suplimentarea numărului de paturi la ATI. La Spitalul Marius Nasta unitatea de terapie intensivă este testată, este funcțională, am detașat acolo și medici și asistente. În mod normal ar trebui să înceapă să primească pacienți de mâine. Astfel s-ar reduce necesarul de transfer de pacienți și imapctul pe UPU, unde stau pacienți care nu au locuri de internare”, a precizat Arafat.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19