Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raluca Turcan: Pregătim campania națională de evaluare a ajutoarelor sociale. Vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci

Raluca Turcan: Pregătim campania națională de evaluare a ajutoarelor sociale. Vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci

Un articol de: Elena Stanciu - 21 Ian 2021, 09:24
Raluca Turcan: Pregătim campania națională de evaluare a ajutoarelor sociale. Vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci Foto: facebook.com/RalucaTurcan Eveniment

Raluca Turcan a anunțat că Ministerul Muncii pregătește campania națională de evaluare a ajutoarelor sociale, care va începe în curând în toată țara. Într-un mesaj publicat pe Facebook, ministrul precizează că, într-o primă fază, se dorește identificarea celor care beneficiază de ajutoare sociale și se află în situații cu adevărat vulnerabile, urmând ca apoi să se identifice soluții pentru beneficiarii care pot să muncească.

 

Precizările ministrului Muncii despre campania de evaluare a ajutoarelor sociale

 

”Suntem în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara cu echipe mixte ale Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Împreună cu reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România, am discutat astăzi despre obiectivele acestei campanii și despre modul de lucru.

Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate.

În al doilea rând, vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170.000 care primesc venit minim garantat, în România”, a scris municstrul Muncii pe Facebook.

Raluca Turcan: Pregătim campania națională de evaluare a ajutoarelor sociale. Vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci

Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

 

Raluca Turcan cere ”o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor”

 

În acest context, Raluca Turcan a subliniat că pentru ca această campanie să fie eficientă este nevoie de o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor.

”Apreciez foarte mult deschiderea și interesul pe care le-au arătat autoritățile locale față de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat în acord cu politicile europene în domeniu: sprijin integrat și mai bine țintit pentru categoriile vulnerabile, precum și sprijinirea reinserției în cazul persoanele apte de muncă.

Reamintesc, creșterea ocupării este un obiectiv de prim rang al tututor politicilor europene în domeniul social. Anchetele sociale sunt o obligație legală și ele reprezintă o etapă importantă pentru o mai bună țintire a efortului de asistență socială al statului român.

Campania națională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor pentru a pune la dispoziție instituțiilor implicate informațiile despre beneficiari și pentru a facilita relația acestora cu potențialii angajatori din comunitate”, a mai precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a anunțat recent că a cerut să fie reluată verificarea anchetelor sociale  pentru că „sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc”.

„Am cerut colegilor din Agenție, celor din Inspecția Socială, reluarea verificărilor anchetelor sociale ale primăriilor. Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc. Am un deosebit respect pentru munca funcționarilor din asistență socială a primăriilor, știu că uneori lipsa personalului le îngreunează situația, însă cred că Inspecția Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte. De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur și simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duși în spate de oamenii harnici”, a transmis atunci Raluca Turcan.

Citeşte mai multe despre:   Raluca Turcan,   ajutoare sociale