Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raluca Turcan: Românii vor putea să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare actuală nu se modifică

Raluca Turcan: Românii vor putea să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare actuală nu se modifică

Un articol de: Beatris Ionita - 05 Mar 2021, 20:05
Raluca Turcan: Românii vor putea să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare actuală nu se modifică Eveniment

Raluca Turcan a anunțat vineri, într-o conferință de presă susținută la Botoșani, că nu modifică vârsta de pensionare, însă românii care își doresc vor putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani. 

Ministrul Municii a spus că în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, printr-o cerere depusă la angajator, potrivit Agerpres.

Totuși, Turcan a ținut să precizeze că cei care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou.

În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze.

Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan.

Citeşte mai multe despre:   Raluca Turcan,   pensii,   varsta de pensionare