Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un scriitor de origine alsaciană, foarte activ în presa pro-rusă, EXPULZAT din România. Motivele deciziei RADICALE

Un scriitor de origine alsaciană, foarte activ în presa pro-rusă, EXPULZAT din România. Motivele deciziei RADICALE

Un articol de: - 27 Oct 2018, 16:09
Un scriitor de origine alsaciană, foarte activ în presa pro-rusă, EXPULZAT din România. Motivele deciziei RADICALE Eveniment

Scriitorul şi traducătorul de origine alsaciană Raoul Weiss, stabilit în România şi cunoscut în presa antioccidentală de la noi sub pseudonimul Modeste Schwartz, a anunţat că a primit interdicția de a mai intra în ţară timp de cinci ani.

Pressone.ro a dezvăluit recent că Raoul Weiss scrie pe site-uri românești precum gandeste.org sau activenews.ro (preocupate, spre exemplu, de "conspiraţiile" lui George Soros), dar scrie și pentru think-tank-ul controversatului politolog rus Aleksandr Dughin, ideolog al regimului lui Vladimir Putin.

"Vă anunț plin de regret că la întâlnirile noastre prevăzute în România voi întârzia cu vreo 5 ani, dreptul meu de intrare pe teritoriu fiind oprit prin decizie MAI (Ministerul Afacerilor Interne, n.r.) până în data de 11 sept. 2023. Parcă aș fi o 'amenințare la adresa securității naționale'.
Decizia respectivă mi-a fost comunicată ieri după-amiază (miercuri, n.r.) de către poliția de frontieră de pe aeroportul din Cluj, care pe urmă m-a expulzat în direcția Vienei. În momentul de față mă aflu la Budapesta", a scris Raoul Weiss, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit cluj.pro, Raoul Weiss era prezentat în presa locală, încă de la stabilirea sa în zona Clujului (inițial în satul Mera), drept un intelectual apropiat valorilor tradiționale, dar şi un contestatar al fostului primar Gheorghe Funar. 
El nu s-a raliat explicit vreunui partid politic, deși articolele sale erau virulent pro-PSD, potrivit sursei citate.

Se pare că scriitorul nu a solicitat să primească cetățenia română, iar motivele expulzării sale sunt momentan neclare.

Interdicția sa de a intra pe teritoriul României a fost constituită ca urmare a unor fapte ce intră sub incidența Legii nr. 51/1991 privind siguranța națională a României, articolul 3. 
La litera e), legea notează spionajul, la f) sabotajul, în timp ce la litera h) precizează: "inițierea, organizarea, săvârșirea sau sprijinirea în orice mod a acțiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunistă, fascistă, legionară sau de orice altă natură, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune în pericol sub orice formă unitatea și integritatea teritorială a României, precum și incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept."

De asemenea, la litera l) a legii sunt înșirate următoarele amenințări la adresa securității naționale: "inițierea sau constituirea de organizații sau grupări ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a acestora, în scopul desfășurării vreuneia din activitățile enumerate la lit. a)-k), precum și desfășurarea în secret de asemenea activități de către organizații sau grupări constituite potrivit legii."

Citeşte mai multe despre:   Raoul Weiss,   Modeste Schwartz,   Stiri Cluj-Napoca,   Aleksandr Dughin