Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raport: Consiliul Europei își exprimă preocuparea cu privire la condiţiile din penitenciarele din România

Raport: Consiliul Europei își exprimă preocuparea cu privire la condiţiile din penitenciarele din România

Un articol de: - 24 Sep 2015, 19:49
Raport: Consiliul Europei își exprimă preocuparea cu privire la condiţiile din penitenciarele din România Foto: citynews.ro Eveniment

Consiliul Europei (CoE) exprimă, într-un raport publicat joi, preocupări cu privire la condiţiile semnalate în penitenciare din România, semnalând progrese în reducerea abuzurilor similare în spaţiile pentru detenţie ale poliţiei, informează Mediafax.

"Comisia antitortură a CoE, care a efectuat vizite în România în iunie 2014, a primit reclamaţii privind cele mai grave abuzuri din partea unor deţinuţi ţinuţi în penitenciare de maximă securitate din Arad şi Oradea; au fost semnalate agresiuni asupra deţinuţilor comise de forţele speciale", se arată în raportul Consiliului Europei.

"Comisia antitortură a Consiului Europei îndeamnă autorităţile române să prevină şi să contracareze orice tip de rele tratamente prin informarea constantă a poliţiei şi a angajaţilor penitenciarelor (...) că relele tratamente sunt infracţiuni şi vor fi sesizate justiţiei, avertizând că deţinuţii violenţi pot fi imobilizaţi cu o forţă proporţionată", se mai arată în raportul citat.

"Supraaglomerarea, o problemă persistentă în sistemul penitenciar român, a fost observată în toate închisorile vizitate. Comisia este preocupată de lipsa personalului suficient, care amplifică riscul violenţelor între deţinuţi şi tensiunile între deţinuţi şi angajaţi. Personalul medical era insuficient în penitenciarele Arad şi Târgşor, fiind la niveluri normale în spitalul penitenciarului Rahova", mai notează Consiliul Europei.

În schimb, "majoritatea indivizilor intervievaţi în spaţiile de arest ale secţiilor de poliţie au afirmat că sunt trataţi corect. Numărul şi gravitatea relelor tratamente aplicate de poliţie au scăzut faţă de vizita precedentă, efectuată în 2011. Condiţiile din arestul secţiilor de poliţie rămân mediocre din cauza supraaglomerării şi igienizării", subliniază Consiliul Europei.

Conform raportului, autorităţile române au dat asigurări că aplică o politică de toleranţă zero faţă de relele tratamente.

Citeşte mai multe despre:   raport