Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raportorul special al ONU: Oficialii români se află într-o stare de negare cu privire la gradul de sărăcie și nivelul discriminării față de reprezentanții celor mai sărace categorii sociale

Raportorul special al ONU: Oficialii români se află într-o stare de negare cu privire la gradul de sărăcie și nivelul discriminării față de reprezentanții celor mai sărace categorii sociale

Un articol de: - 29 Iun 2016, 12:13
Raportorul special al ONU: Oficialii români se află într-o stare de negare cu privire la gradul de sărăcie și nivelul discriminării față de reprezentanții celor mai sărace categorii sociale Foto: ishr.ch Eveniment

Raportorul Special al ONU, Philip Alston, susține că mulți dintre oficialii români sunt în negare în ceea ce privește gradul de sărăcie și nivelul discriminării față de reprezentanții celor mai sărace categorii, mai ales față de romi, potrivit errc.org. Asta în condițiile în care statisticile arată clar că România se află la finalul clasamentelor privind sărăcia și excluziunea socială.

În discursul pe care l-a susținut la a 32-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, Philip Aston a subliniat că drepturile economice și sociale trebuie respectate ca drepturi ale omului și nu ar trebui privite ca obiective de dezvoltare.

În ceea ce privește starea de negare în care susține că se află oficialii români, raportorul special al ONU a precizat: ”La indicatori ca sărăcia și excluziunea socială, România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană. Serviciile guvernamentale pentru cei mai săraci, dar nu numai acestea, sunt cele mai proaste din UE. Starea oficială de negare în legătură cu sărăcia și inegalitatea din România este cea mai frapantă atunci când vine vorba despre populația de etnie romă”.

Totodată, Alston a precizat că rata mare a a celor fără loc de muncă și a abandonului școrlar în rândul romilor ”nu este din cauză că aceștia, prin natura lor, nu vor să muncească sau să fie educați, ci din cauza unei istorii lungi și continue de discriminare, neglijență și izolare”.

De asemenea, reprezentantul ONU a atras atenția asupra faptului că, deși Guvernul României a adoptat Strategia de incluziune a romilor, nu a arătat voința politică de a o implementa.

”Strategia plutește undeva în spațiu, fără a avea vreo legătură cu politicile guvernamentale relevante; nu există un buget clar care să îi fie destinat, cu excepția fondurilor externe și niciun minister sau politician nu dorește să ia inițiativa cu privire la acest subiect.

Printre numeroasele recomandări cu privire la populația de etnie romă, raportorul special a făcut un apel la înalții oficiali români să recunoască în mod public faptul că romii sunt ținta unei discriminării severe.

Este nevoie de măsuri țintite în educație, sănătate și ocuparea forței de muncă, a mai atras atenția Philip Alston.

 LEGĂTURA NEȘTIUTĂ dintre JADOR de la „Puterea Dragostei” și Emi Pian: Abia acum FANII manelistului au rămas INTERZIŞI

Citeşte mai multe despre:   discriminare,   romi