Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raportul activităţii SRI pe 2014: Se constată o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri (Vezi documentul INTEGRAL)

Raportul activităţii SRI pe 2014: Se constată o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri (Vezi documentul INTEGRAL)

Un articol de: - 05 Oct 2015, 17:52
Raportul activităţii SRI pe 2014: Se constată o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri (Vezi documentul INTEGRAL) Eveniment

Pe site-ul Camerei Deputaţilor a fost publicat Raportul privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii pe 2014, documentul fiind unul neclasificat. Acest Raport a fost dezbătut de Comisia parlamentară de control a SRI, urmând a se stabili o dată la care acesta să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

Documentul trece în revistă principalele coordonate ale activităţii derulate de SRI anul trecut, prezentând detalii despre măsurile specifice de prevenire luate de instituţie, cât şi măsurile privind informarea şi sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală.

Raportul activităţii SRI pe 2014 poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputaţilor – AICI

Din acest raport reiese faptul că “SRI nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice”, în pofida situaţiilor complexe care au avut loc în această perioadă. În document se face referire şi la gruparea Statul Islamic, considerată principala ameninţare teroristă la adresa comunităţii internaţionale, dar şi la accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist. În acest context, se precizează că s-a constat “o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri”.Au fost trecute în revistă şi riscurile atacurilor cibernetice la adresa ţării noastre, reieşind faptul că “nivelul de securitate cibernetică în România e în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată”. De asemea, s-a reliefat faptul că în 2014 şi-au făcut simţită prezenţa şi “agresiunile cibernetice desfăşurate de agresori statali”.Raportul SRI trece în revistă şi activăţile de contraspionaj, subliniindu-se faptul că evoluţiile geopolitice din 2014 “au  plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori”. Documentul atrage atenţia asupra ratei scăzute a absorţiei fondurilor europene, considerată a fi “un punct nevralgic pe agenda publică”.

Raportul SRI face referire şi la fenomenul corupţiei, considerat a afecta “în cvasitotalitate sectoarele de importanţă strategică”, considerând că acesta s-a manifestat “predilect” în administraţia publică.
Potrivit raportului, şi în 2014 DNA a continuat să fie unul dintre principalii beneficiari ai informărilor SRI, instituţia antoicorupţie primind 1.229 de informări în acest sens.
Cât priveşte subiectul sensibil al interceptărilor, în raport se arată că, în 2014, au fost puse în executare 44.759 acte de autorizare, principalul beneficiar fiind Ministerul Public şi DNA, cu 42.263 mandate de interceptare tehnică.
Raportul activităţii SRI pe 2014 poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputaţilor – AICI

Citeşte mai multe despre:   SRI,   Parlamentul Romaniei