Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Senat: Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată. Răspunderea penală nu mai poate fi înlăturată

Senat: Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată. Răspunderea penală nu mai poate fi înlăturată

Un articol de: - 10 Apr 2018, 18:44
Senat: Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată. Răspunderea penală nu mai poate fi înlăturată Eveniment

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie este modificată, răspunderea penală în cazul împăcării părţilor ne mai fiind înlăturată dacă agresorul săvârşeşte în mod repetat infracţiuni asupra unui membru de familie.  

Propunerea legislativă va intra la dezbatere în Camera Deputaţilor, având rol decizional, informează Agerpres.

Senatorul Adrian Ţuţuianu a citit nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot a fost 3 aprilie.

„Considerăm că înlăturarea răspunderii penale ca urmare a împăcării părţilor trebuie să fie aplicabilă numai în cazul primei sesizări sau plângeri penale depuse de victimă sau de orice altă persoană care constată actul de violenţă în cazul infracţiunilor săvârşite contra integrităţii corporale sau sănătăţii şi al infracţiunilor săvârşite asupra unui membru de familie. Organul de poliţie competent poate dispune şi o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unor activităţi în folosul comunităţii. În majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situaţia de a împărţi în continuare domiciliul cu agresorul”, a precizat Ţuţuianu.

Proiectul de act normativ, susţinut de parlamentari din întreg spectrul politic, mai puţin ALDE, prevede că „în caz de pericol iminent organele de poliţie competente pot emite ordinul de protecţie de urgenţă, o măsură provizorie care oferă siguranţă imediată victimelor violenţei domestice în scopul înlăturării pericolului".  

„Ordinul se emite pe loc în urma sesizării prin plângere, denunţ sau orice altă cale de sesizare a unei infracţiuni de violenţă domestică sau din oficiu. Ordinul de protecţie de urgenţă se emite pe o perioadă de până la cinci zile, cu posibilitatea de prelungire de către instanţele de judecată. Totodată, organul de poliţie competent poate dispune o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unei activităţi în folosul comunităţii", se mai precizează în propunerea legislativă.

Citeşte mai multe despre:   Senat,   Camera Deputatilor,   Adrian Țuțuianu,   ALDE