Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: ”Riscul este mai mic decât în supermarket pentru cei care se duc să voteze”

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: ”Riscul este mai mic decât în supermarket pentru cei care se duc să voteze”

Un articol de: Raluca Tindeche - 05 Dec 2020, 13:47
Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: ”Riscul este mai mic decât în supermarket pentru cei care se duc să voteze” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat, într-un interviu pentru Hotnews, că riscul de infectare cu coronavirus în secțiile de votare este mai mic decât în supermarket. Acesta atrage atenția și asupra respectării măsurilor de protecție în ziua alegerilor parlamenatare de pe 6 decembrie. 

”Riscul este mai mic decât în supermarket. Traficul e mai mic și nu există riscul să te apropii de oameni atât de mult ca într-un supermarket. Riscul de infectare este extrem de mic, dacă porți masca și dacă păstrezi distanța. Nu există un risc semnificativ pentru cei care se duc să voteze”, a declarat Răzvan Cherecheș, pentru Hotnews.ro. 

Acesta mai subliniază și faptul că este important să se respecte măsurile de protecție. 

„Pentru cei care se duc la vot: trebuie să se asigure că poartă masca în permanență, că atunci când stau la coadă ca să intre în secția de votare păstrează distanța față de cei din față și se asigură că se dezinfectează pe mâini atât la intrarea în secție, cât și la ieșirea din secție, după ce au manipulat ștampila, pixul sau alte lucruri”, a adăugat Răzvan Cherecheș.

”Personalul din secțiile de votare, oamenii care vor sta acolo întreaga zi, trebuie să se asigure în primul rând că spațiul este ventilat corespunzător, ei stând acolo o perioadă lungă de timp”, a spus Răzvan Cherecheș. 

 

Ce reguli trebuie să respecte personalul din secțiile de votare

 

„Toată lumea trebuie să poarte mască în permanență în interior și să încerce pe cât posibil să păstreze distanța unii de alții – inclusiv partea cu așezatul la masă, cu buletinul, cu verificarea documentelor. Să stea la o distanță de 2 metri unii de alții, să nu stea aproape, pentru că, pe durate lungi de timp, stau și respiră acolo”, a adăugat Răzvan Cherecheș. De asemenea, este foarte important ca personalul din secțiile de votare ”să se asigure că se dezinfectează pe mâini des, pentru că ștampila se dă de la o persoană la alta, există risc de contaminare, nu ai de unde să știi ce face omul cu ștampila în cabina de vot”.

Personalul din secțiile de votare trebuie să se asigure că își schimbă masca o dată la 4 ore, pentru că ”pe o durată mai lungă de atât, masca tinde să se umezească, mai ales dacă și vorbesc și își pierde integritatea”.
 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   Razvan Chereches,   alegeri parlamentare 2020,   covid 19