Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reacția BOR după ce Comisia Europeană a recomandat ca slujbele de Crăciun să se desfășoare online: "Nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului"

Reacția BOR după ce Comisia Europeană a recomandat ca slujbele de Crăciun să se desfășoare online: "Nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului"

Un articol de: George Lupu - 02 Dec 2020, 12:30
Reacția BOR după ce Comisia Europeană a recomandat ca slujbele de Crăciun să se desfășoare online: "Nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului" Eveniment

Recomandările Comisiei Europene potrivit cărora slujbele religioase desfășurate cu ocazia sărbătorilor de iarnă ar trebui realizate online în contextul accentuării pandemiei de COVID-19 nu pot duce la anularea ceremoniilor religioase de Crăciun, consideră Biserica Ortodoxă Română.

 

Reacția BOR la recomandările Comisiei Europene

 

Potrivit unui comunicat de presă al BOR, Comisia Europeană nu poate decide în domeniul religios, în timp ce bisericile sunt conștiente de contextul actual dificil:  

“Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță”, precizează BOR.

Patriarhia dă asigurări că biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente.

“Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, se mai precizează în comunicatul BOR.

 

Comisia Europeană recomandă ca slujbele să se desfășoare online

 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Având în vedere evoluția nefavorabilă a pandemiei de covid-19 la nivel global, Comisia Europeană a transmis o recomandare privind slujbele de Crăciun. Mai exact, Executivul comunitar le recomandă tuturor țărilor europene înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.

„Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun„, este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători.

Totodată, în acest context, Comisia Europeană cere „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian, scrie Corriere della Sera.

Citeşte mai multe despre:   BOR,   Comisia Europeana