Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reacţia lui Tudorel Toader la decizia CEDO în cazul Kovesi: “Regula generală este că la nivel naţional şi european nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă”

Reacţia lui Tudorel Toader la decizia CEDO în cazul Kovesi: “Regula generală este că la nivel naţional şi european nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă”

Un articol de: George Lupu - 05 Mai 2020, 13:57
Reacţia lui Tudorel Toader la decizia CEDO în cazul Kovesi: “Regula generală este că la nivel naţional şi european nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă” Sursă foto: Hepta.ro Eveniment

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, cel care a inițiat preocesuld e revocare al Laurei Codruța Kovesi, a declarat că nus e consideră responsabil, după decizia CEDO care a stabilit că fosta șefă DNA a fost demisă prin încălcarea legii. Tudorel Toader a precizat faptul că decizia oricărei instante nu se comentează. Deciziile se respectă.

“Regula generală este la nivel naţional şi european că nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă”, a spus Tudorele Toader.

Actualul rector al Universităţii din Iaşi a precizat că el a fost cel care a făcut raportul de evaluare și că revocarea fostei șefe DNA a fost luată de președintele Klaus Iohannis, în urma unei decizii CCR.SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

“Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. După acest lucru, a fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al curţii. CCR a luat o decizie şi preşedinţele a revocat-o în baza acelei decizii. Decizia CCR a făcut ca președintele să semneze actul de demitere, nu propunerea mea. ” explica Tudorel Toader pentru BZI LIVE.

 

Revocarea Laure Codruța Kovesi de la conducerea DNA

 

Tudorel Toader a declan;at procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi în februarie 2018: ”În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, anunţa Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, iniţial, să semneze cererea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, însă Guvernul PSD a atacat la CCR refuzul preşedintelui.

Pe 30 martie 2018, Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca există un conflict instituţional între Executiv si Preşedintie

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi 

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDOi-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat, în unanimitate, că a existat: o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și o încălcare a articolului 10 (dreptul la libertatea de exprimare) din Convenția Europeană.

Potrivit deciziei CEDO, cazul a vizat înlăturarea reclamantului în calitate de procuror-șef al Anticorupției Naționale Direcția înainte de sfârșitul celui de-al doilea mandat, în urma criticilor sale asupra reformelor legislative care vizau fapte de corupția. Kovesi a susținut că nu a putut să conteste această decizie în instanță.

Curtea a constatat, în special, că nu a existat nicio modalitate pentru reclamant de a formula o cerere în instanță împotriva demiterii sale, întrucât o astfel de procedură ar fi putut doar să examineze aspectele formale din decretul prezidențial pentru înlăturarea ei și nu argumentul său de fond că a fost revocată incorect pentru criticarea modificărilor legislative din legislația privind corupția.

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   DNA,   CCR,   Klaus Iohannis