Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Românii reacţionează dur după sfidarea "Davai ceas, davai palton!" lansată de Ambasada Rusiei: "NU UITĂM cine sunteți. Rușine să vă fie!" / Lista ATROCITĂȚILOR comise de ruși în România (VIDEO)

Românii reacţionează dur după sfidarea "Davai ceas, davai palton!" lansată de Ambasada Rusiei: "NU UITĂM cine sunteți. Rușine să vă fie!" / Lista ATROCITĂȚILOR comise de ruși în România (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 03 Ian 2019, 12:29
Românii reacţionează dur după sfidarea "Davai ceas, davai palton!" lansată de Ambasada Rusiei: "NU UITĂM cine sunteți. Rușine să vă fie!" / Lista ATROCITĂȚILOR comise de ruși în România (VIDEO) foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad Eveniment

Ambasada Rusiei la Bucureşti se loveşte de un val de indignare a românilor jigniţi de mesajul transmis de ruşi pe 28 decembrie în care se schimbă istoria pentru a se arăta că că Armata Roșie nu a jefuit România, ci a eliberat-o de fascism. 

Reprezentanții ambasadei au susținut că informațiile despre atrocitățile comise de Armata Roșie în acea epocă sunt parte a unei campanii de propagandă care este revitalizată în această perioadă, afirmând că a fost creat mitul "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944.

„Rău era cu «der, die, das»/ Da-i mai rău cu «davai ceas»/ De la Nistru pân' la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai ceas, davai moșie/ Harașo, tovărășie”. E un cuplet pe care marele actor Constantin Tănase îl rostea pe scena Teatrului Cărăbuș, în 1945. Satira sa era îndreptată împotriva armatei roșii, care „elibera” poporul român de toate bunurile sale, prin rechiziționare. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Această sfidare a atras rapid un val de comentarii extrem de dure la adresa Rusiei, numeroşi utilizatori povestind ce au auzit de înaintaşi despre atitudinea rusească şi transmiţând şi mai multe mesaje pentru diplomaţi ruşi.

"Bunica mea spunea "rușii sunt oameni fără Dumnezeu"Stătea săracă ascunsa prin păduri de teamă nenorociților rusnaci.alcoolici fara mila.jeguri trimise să-și bată joc de români nevinovati", arată un utilizator.

"Rusia, NU UITĂM cine sunteți.

Rușine să vă fie...Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Până ce nu restituiți Tezaurul României, sunteți niște hoți, nu prieteni", completează altul.

"Criminalilor , tezaurul inapoi , lasati vrajeala ! Sunteti cea mai mare nenorocire de pe acest pamant , nu vom uita niciodata ce crime ,jafuri si violuri ati facut in Romania . Va doresc sa deveniti teren viran !", este un alt mesaj.

"NU suntem prietenii vostri! Nu avem nimic cu voi, dar va vrem dincolo de gardul nostru", conform unei alte urări.

"M-ați convins. Nu mai citesc ce se spune despre rusi. Merg și îmi întreb bunicii. Cât timp mai există oameni care au trăit acele vremuri, nu ne puteți minți și nu puteți spăla ce ați făcut!", se arată într-un alt mesaj.

"Mă porcilor, pe cine ați eliberat voi, mă? Voi n-ați știut altceva decât să cotropiți și să jefuiți, lăcustelor! De Tezaurul României de ce nu spuneți nimic, tavarașci?", a transmis un alt utilizator.

De atlfel, atrocităţile comise de către ruşi sunt atestate de documentele din perioadă păstrate îna arhivele instituţiilor importante.

"1. Jafurile, tâlhăriile, silniciile, violurile și chiar omorurile sunt în continuare. Elementele de coloane și elementele izolate s-au revărsat în toată zona, după prădăciuni și nelegiuiri (...)

2. (...) Populația înfricoșată a părăsit satele, luând drumul bejaniei prin păduri. Toate muncile au fost oprite 10 zile. O mare criză amenință ținutul și însăși aprovizionarea trupelor proprii și aliate", se arată într-un raport întocmit de generalul Titus Gârbea în septembrie 1944.

"Trupele ruse comit jafuri și violențe pe întreg teritoriul țării. Prin satul Breaza a trecut prima coloană de circa 60 căruțe ieri, 2 Sept., orele 20. S-au îmbătat și au comis prădăciuni. Echipe armate au ridicat 21 autovehicule din parcul capturii; au anunțat că revin să ridice și restul", se arată într-un document din Arhiva Ministerului Apărării Naționale.

De altfel, un număr impresionant de crime, jafuri şi violuri, comise asupra populaţiei civile, au lăsat în urmă trupele sovietice care au tranzitat sau au staţionat în vestul ţării, după 23 august 1944. Arhivele judeţului Hunedoara păstrează sute de documente de anchetă şi plângeri privind infracţiunile grave comise de ostaşii Armatei Roşii în cei trei ani în care au ajuns în judeţ. Multe dintre ele au rămas nepedepsite de autorităţi

În ziua de 3 octombrie 1944, când începea să se întunece, au intrat la mine în casă doi sovietici, dintre care unul ofiţer şi unul soldat. Ofiţerul avea arma cu el şi venind lângă mine a spus că are nevoie de hazaică (n.r. – femeie) şi să mă culc cu el. Cum eram singură în casă, cu doi copii, dintre care unul de 3 ani şi altul de 5 luni, bărbatul meu fiind concentrat, am început să strig după ajutor. Întrucât am văzut că ambii erau beţi, mi-am luat copiii şi am fugit în grădină. În acest timp, nefiind nimeni în casă, am auzit o împuşcătură, iar apoi au ieşit şi soldaţii din casă. Eu crezând că lucrurile s-au liniştit, m-am întors în casă împreună cu copiii mei, însă la scurt timp au sosit din nou cei doi soldaţi ruşi. Ofiţerul s-a trântit în pat, iar celălalt soldat a ieşit afară. La strigătele mele a venit Dionisie Pârva, iar ofiţerul, când l-a văzut, i-a pus arma în piept şi l-a ameninţat că-l împuşcă, deoarece el are treabă cu hazaica“, se arată într-o plângere din perioadă.

„Raportăm că în ziua de 24 octombrie 1944, între orele 19:30-20.00, căpitanul Sârbu Ioan, cu şoferul Anghel Constantin, mergând cu maşina Pontiak, culoare închisă, pe direcţia Deva-Sebeş, au luat cu ei de la postul de control rus, din marginea Devei, doi ofiţeri ruşi. La trei kilometri de oraşul Deva, ofiţerul român a fost împuşcat în ceafă, mortal, iar la podul Strei-Simeria, a fost aruncat în apa Streiului. Şoferul a fost dus cu maşina în direcţia Sebeş, iar în apropierea Orăştiei, a fost dat jos, dându-i-se suma de 4.000 de lei, iar maşina a dispărut cu cei doi ofiţeri ruşi. Ofiţerii ruşi au declarat şoferului că merg în Ucraina. Am luat măsuri pentru pescuirea cadavrului şi cercetarea cazului“, informa comandantul de legiune lt. colonel Lovin, în declaraţia dată anchetatorilor după ce doi militari ruşi neindentificaţi au fost acuzaţi de asasinarea unui căpitan român, pentru a-i fura maşina. 

Citeşte mai multe despre:   Rusia