Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alertă maximă în România din cauza caniculei: Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare între orele 11 şi 18

Alertă maximă în România din cauza caniculei: Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare între orele 11 şi 18

Un articol de: Sebastian Pricop - 27 Iun 2019, 15:03
Alertă maximă în România din cauza caniculei: Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare între orele 11 şi 18 Eveniment

România se confruntă în aceste zile cu cel mai mare val de căldură din acest an, iar autorităţile sunt în alertă pentru a evite producerea de victime în rândul popolaţiei. 

Printre recomandările făcute de Ministerul Sănătăţie se numără evitarea expunerii la soare în intervalul 11-18, consumul zilnic de lichide între 1,5 şi 2 litri şi evitarea consumului de alcool sau cafea pentru că produce deshidratare.

"La solicitarea Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică şi serviciile de urgenţă prespitaliceşti au activat planurile de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să fie reduse.

Ministerul Sănătăţii cere serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

Direcţiile de sănătate publică colaborează cu autorităţile locale, verifică respectarea condițiilor de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Ministerul Sănătății a demarat verificarea conditiilor igienico –sanitare, de cazare si alimentatie, din taberele școlare, precum şi din unitățile hoteliere și cele de alimentație, punctele de prim ajutor, unitățile sanitare private de pe Litoral și din Delta Dunării.

ÎN CEEA CE PRIVEŞTE POPULAŢIA, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Treabuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii