Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Rectorul Mircea Dumitru: În 2016 am propus un articol care să oprească politizarea universităților. Iohannis și Cioloș nu au susținut inițiativa 

Rectorul Mircea Dumitru: În 2016 am propus un articol care să oprească politizarea universităților. Iohannis și Cioloș nu au susținut inițiativa 

Un articol de: - 13 Feb 2018, 11:15
Foto: ziuanews.ro Eveniment

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, susține că în decembrie 2016 a propus, în calitate de ministru al Educației, introducerea unui articol prin care să se interzică formal ca rectorii universităților să facă parte din partide sau să fie activi în domeniul politic. Inițiativa nu a fost însă sprijinită nici de președintele Klaus Iohannis și nici de premierul din acel moment, Dacian Cioloș. 

Întrebat, într-un interviu pentru Ziare.com, dacă politizarea este un pericol pentru universități Mircea Dumitru a explicat: Din punct de vedere strict tehnic, managementul nu e foarte politizat și fiecare universitate dorește să aiba autonomie. Pe de altă parte, echilibrul e foarte fragil și evenimentul recent, în care a fost transmisa public scrisoarea rectorilor de susținere pentru dl profesor Valentin Popa, relevă ca există un pericol mare ca în caz de criză rectorii să se comporte ca actori politici și să devină purtători de cuvânt ai intereselor unor partide. Pericolul care pândește universitatile e să devină anexe ale unor structuri politice. Din cele 90 de universități ale României, doar unele au rectori membri de partid. Bineînțeles, aici discuția e amplă, în legătură cu politizarea”. 

În acest context rectorul Universității din București a dezvăluit că în 2016 a propus ca rectorilor să li se interzică să fie membri de partid sau să facă politică. 

”Eu am propus pentru OUG din decembrie 2016 introducerea unui articol care să interzică formal ca rectorii de universități să fie membri de partid și să facă politică în mod activ. O propunere similara viza și preuniversitarul. Dar nu a fost acceptata și susținută. Nici de către dl Cioloș. Nici de către președintele României. Mi s-a spus că nu e momentul atunci. Că nu era timp suficient pentru consultare publică. Erau chestiuni adevărate în decembrie 2016, când noi ne strângeam lucrurile din Palatul Victoria, ne pregăteam să plecăm.

Nici eliminarea incompatibilităților nu a fost în dezbatere publică și tot prin OUG a fost stabilită.

Legea Educației spunea că exercitarea funcției de rector este limitată la doua mandate, iar în forma amendată această constrangere a fost relaxată și s-a introdus ideea ca mandatele să fie complete. Dacă ești suspendat o vreme și nu ai un mandat complet, după 4 ani poți cere încă unul.

Universitatea din București a introdus în Carta ideea ca un rector poate să își exercite funcția pe perioada a cel mult două mandate, chiar dacă acestea nu sunt complete. Ministerul ne-a și atras atenția că prevederea nu e conformă cu legea, dar noi am insistat să menținem propria noastră reglementare. Va rog să urmăriți ce se va întâmpla cu cei suspendați din diverse motive, dacă vor fi în continuare rectori și în al treilea mandat”, a mai spus Mircea Dumitru. 
 

Citeşte mai multe despre:   Dacian Ciolos
 
 
 
Loading...