Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Guvernul reduce TVA-ul la produsele tradiţionale şi cele bio de la 9% la 5% (VIDEO)

Guvernul reduce TVA-ul la produsele tradiţionale şi cele bio de la 9% la 5% (VIDEO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 14 Mai 2019, 11:21
Foto: Pixabay Eveniment

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în debutul şedinţei de guvern adoptarea actului normativ privind reducerea TVA-ului pentru produsele tradiţionale şi cele bio la 9% la 5%. 

”În ultimele zile am avut întâlniri în teritoriu, cu autorități locale, oameni de afaceri, fermieri, salariați. Am discutat cu oamenii despre realizările Guvernului PSD-ALDE. Am văzut stadiul implicării proiectelor din fonduri guvernamentale și europene. În același timp am discutat cu oamenii despre așteptările lor.

Noi ținem cont de preocupările oamenilor și în acest sens vom face toate eforturile ca programele pe care liderii locali le-au promis cetățenilor să se transforme în realitate.

Anul 2019 va fi anul investițiilor, iar importanța acordată acestei politici se vede în teren. Mă bucur să anunț că în cursul acestei dimineți, Eugen Teodorovici a semnat contractul de finanțare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Dolj.

Avem în vedere creșterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate. Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse ecologice, tradiționale, autorizate de ministerul Agriculturii”, a declarat premierul Dăncilă.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

În şedinţa de guvern de marţi ar putea să fie adoptat un act normativ prin care să fie redus de la 9% la 5% TVA-ul pentru produsele bio, cele montane şi cele tradiţionale româneşti. Proiectul nu se află pe ordinea de zi, dar ar putea să fie introdus pe cea suplimentară, potrivit unor surse citate de Adevărul.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost lansat joi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerul Finanţelor. Actul normativ propune o scădere de la 9 % la 5 % pentru livrările produselor bio, tradiţionale şi montane pe întregul lanţ de distribuţie. Cel mai probabil măsura se va aplica de la 1 iunie, având în vedere că data prevăzută în proiect este ziua de întâi a lunii următoare celei în care a fost avizat proiectul şi, evident, a publicării sale în Monitorul Oficial. 

Cota redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului de recunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final”. 

Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanţul de distribuţie a acestor produse poate contribui la reducerea preţului suportat de consumatorul final, având în vedere că preţul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricaţie fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât şi a metodelor de fabricaţie”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG.