Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment „Referendumul maidanezilor”, redundant: Întrebarea face trimitire către o lege deja în vigoare

„Referendumul maidanezilor”, redundant: Întrebarea face trimitire către o lege deja în vigoare

Un articol de: - 06 Sep 2013, 17:09
„Referendumul maidanezilor”, redundant: Întrebarea face trimitire către o lege deja în vigoare Eveniment

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ales prin vot direct de către cetăţenii Bucureştiului pentru a le reprezenta interesele şi, implicit, pentru a găsi soluţii la problemele pe care le întâmpină şi care ţin de Administraţia Locală, susţine insistent că nu poate lua o decizie fără a consulta comunitatea. „Referendumul maidanezilor”, găselniţa edilului-şef în problema câinilor comunitari, se dovedeşte a fi din faşă un demers inutil şi redundant.

Potrivit deciziei nr.1 din 11 ianuarie 2012 a Curţii Constituţionale privind gestionarea câinilor comunitari, o hotărâre privind eutanasierea maidanezilor ar trebui luată numai după ce se încearca aplicare tuturor celorlalte variante legale.

Consultarea bucureştenilor în această privinţă este cel puţin irelevantă, din moment ce o decizie propriu-zisă în acest sens nu poate fi luată în baza rezultatului unui astfel de referendum. „Eu ştiu că sună ditirambic”, susţinea, joi, Sorin Oprescu, „dar nu am altă posibilitate”. 

„Când ies şi mă sprijin, mă sprijin pe dreptatea pe care o alege comunitatea care m-a ales şi pe mine. Mă sprijin pe părerea lor. Nimic nu este mai puternic decât un sondaj, decât acest referendum. Este voinţa oamenilor, doamnă. În faţa voinţei oamenilor, indiferent de locul în care te situează politicul, trebuie să ţii seama. Dacă vrei...”, mai spunea Oprescu.

Chiar dacă rezultatul referendumului nu ar fi unul consultativ, în cazul în care dorinţa comunităţii nu se intersectează cu legislaţia în vigoare, aceasta va fi, inevitabil şi o dată în plus, ignorată. 

Însăşi întrebarea adresată este redundantă prin raportarea ei la legislaţia în vigoare (către care, culmea, se face trimitere chiar în întrebarea propusă – “Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără deținător, capturați pe domeniul public al municipiului București și neadoptați în termenul prevăzut de lege”).

În plus, aceasta nu oferă decât o singură „soluţie”, uşor de atacat la nivel european. Bucureştenii sunt puşi să opteze între acceptarea unei variante radicale dar îndoielnic aplicabile sau perpetuarea situaţiei actuale. Indiferent dacă vorbim despre iubitori de animale, ONG-uri sau victime ale maidanezilor, marea majoritate cere la unison ridicarea câinilor fără stăpân de pe străzi. Până la măsura eutanasierii, pot fi aplicate o serie de măsuri pe care autorităţile locale au reuşit să le eşueze cu brio mai bine de zece ani.

Sorin Oprescu, susţinut acum şi de Consiliul General, insistă, însă, să pună în seama bucureştenilor (care vor ieşi la vot) responsabilitatea asumării unei decizii pe care este în măsură să o ia, literalmente, peste noapte.  

Contestat de liderii USL


Caracterul strict consultativ al referendumului a fost, de altfel, invocat inclusiv de către partenerii din USL ai lui Sorin Oprescu, conform cărora problema poate fi rezolvată fie de către Guvern, fie de către Parlament.

Săptămâna viitoare, parlamentarii promit să voteze o lege care ar urma să reglementeze această problemă, potrivit premierului şi deputatului Victor Ponta

”Sunt absolut convins că săptămâna viitoare proiectul de lege, care e în fază finală la Camera Deputaților, să se adopte clar o decizie, să fie implementată. Nu cred că se va rezolva problema într-o zi, dar este clar că a ajuns la un moment la care nu putem să nu mai facem nimic”, susţinea Ponta. (Detalii AICI)

„Cred, sincer, după nenumărate studii și proiecte și alte promisiuni eșuate, că săptămâna viitoare Parlamentul trebuie să ia decizia, legea va trebui apoi implementată de autoritățile locale”, mai explică premierul, care adaugă că niciodată nu i se pare „inutilă consultarea populației, dar de data asta avem ocazia să implementăm legea”, mai sublinia premierul 

De altfel, inutilitatea organizării unui referendum pe această temă a fost ridicată încă de joi dimineaţă de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

"Îmi spun o părere personală, ca simplu cetăţean şi locuitor al Bucureştiului: referendumul nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor. Răspunsul e clar: niciun bucureştean, şi cel mai mare iubitor de câini - şi mă număr printre iubitorii de câini - nu vrea să existe vreun câine vagabond pe stradă. Şi atunci, la ce să fac referendum?", spunea Antonescu. (Detalii AICI)

Peste două zile se împlineşte o săptămână de când un copil de 4 ani a murit sfârtecat de maidanezi lângă un parc din capitala europeană a României. O săptămână în care niciun politician nu şi-a recunoscut măcar parţial vinovăţia şi incompetenţa. O săptămână în care directorul ASPA a tăcut mâlc, edilul-şef s-a scuzat printre lacrimi că nu poate învia copii, însă nimeni nu şi-a prezentat demisia de onoare pentru o tragedie ce putea fi evitată dacă soluţiile şi legile actuale ar fi fost aplicate la timp.

Citeşte mai multe despre:   referendum,   maidanezi,   CCR,   copil,   Sorin Oprescu,   USL,   Crin Antonescu,   Victor Ponta