Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Regele Mihai I a pierdut în instanță șase hectare de teren din domeniul regal de la Săvârșin

Regele Mihai I a pierdut în instanță șase hectare de teren din domeniul regal de la Săvârșin

Un articol de: - 19 Iul 2012, 11:56
Regele Mihai I a pierdut în instanță șase hectare de teren din domeniul regal de la Săvârșin Foto: romania-template2.blogspot.com Eveniment

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca cele șase hectare de teren, revendicate de Regele Mihai I, să rămână în patrimoniul statului. Anterior, o decizie a Curții de Apel Timișoara a decis ca acestea să revină Casei Regale.

Curtea Supermă a emis sentința finală în dosarul în care Regele Mihai I a cerut anularea Ordonanței de Urgență prin care cele șase hectare de la Săvârșin, în județul Arad, au fost trecute în patrimoniul statului, relatează site-ul avocatura.com. În primă instanță, la Curtea de Apel Timișoara, regele a câștigat, însă a pierdut procesul la Curtea Supremă.

În acest dosar, Regele Mihai a cerut constatarea ilegalitătii trecerii unei suprafețe de peste 62.000 de metri pătrați din domeniul de la Săvârșin în patrimoniul statului. Avocații Regelui au arătat că “potrivit art. 6 alin. 1 din 213/1998, fac parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale și bunurile dobândite de stat 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, dacă au intrat în proprietatea statului în temeiul unui titlu valabil, cu respectarea Constituției, a tratatelor internaționale la care România era parte și a legilor în vigoare, la data preluării lor de către stat,” iar statul nu a prezentat niciun fel de astfel sde titlu valabil. Astfel, Regele a câștigat pe fond la Curtea de Apel Timișoara, magistrații motivând că Statul Român a dobândit proprietarea în urma unor constrângeri morale din partea autorităţilor politice care s-a instaurat după decembrie 1947, încălcând Constituţia României.

Însă decizia acestiea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, de către Guvernul României. Judecătorii Curții Supreme au admis recursul, constatând printr-o sentință irevocabilă că trecerea terenului în patrimoniul statului este legală.

“Se admit recursurile, modifică sentința recurată în sensul că respinge excepția de nelegalitate ca neîntemeiată. Menține celelalte dispoziții ale sentinței,” se arată în minuta deciziei Curții.