Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Regele Mihai I și Regina Ana, povestea unei nunţi cu peripeţii: "Mama a mers la Papa Pius al XII-lea și a bătut cu pumul în masă. Era furioasă pentru că nu ne dăduse binecuvântarea" (VIDEO, FOTO)

Regele Mihai I și Regina Ana, povestea unei nunţi cu peripeţii: "Mama a mers la Papa Pius al XII-lea și a bătut cu pumul în masă. Era furioasă pentru că nu ne dăduse binecuvântarea" (VIDEO, FOTO)

Un articol de: - 01 Aug 2016, 16:52
Regele Mihai I și Regina Ana, povestea unei nunţi cu peripeţii: "Mama a mers la Papa Pius al XII-lea și a bătut cu pumul în masă. Era furioasă pentru că nu ne dăduse binecuvântarea" (VIDEO, FOTO) Eveniment

După 66 de ani de căsnicie, Regele Mihai a rămas singur. Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia.

Povestea de dragoste dintre Regele Mihai I al României și Prințesa Ana de Bourbon-Parma a început în noiembrie 1947, când cei doi s-au cunoscut la Londra, cu  ocazia nunții actualei Regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, cu prințul Philip de Grecia și Danemarca.

Regele Mihai I, pe atunci în vârstă de 26 de ani, a fost salutat militărește de fiica de 24 de ani a prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei, așa cum îi era obiceiul după ce participase la cel de-Al Doilea Război Mondial sub culorile Franței.

,,Printre invitaţi, Regina Elena a României şi, alături de ea, un tânăr înalt şi frumos, în uniforma aviaţiei române. Era el! Într-o clipă, văzând uniforma, toate amintirile de război mi s-au aglomerat în minte şi, după ce i-am fost prezentată, în loc să fac reverenţa în faţa lui, cum ar fi trebuit, am luat poziţie de drepţi, lovind cu străşnicie călcâiele, ca un soldat. Vă imaginaţi rezultatul, eu fiind îmbrăcată în rochie şi cu capul descoperit.“, notează Regina Ana în cartea autobiografică ,,Un război, un exil, o viaţă“ (Humanitas, 2006), scrie Urbology.

La doar o săptămână după ce s-au cunsocut, Regele Mihai i-a cerut mâna Principesei Ana de Bourbon-Parma la Lousanne, în Elveția.

,,Eram în mașină și el a ales momentul de a-mi cere mâna într-un mod original. Eram la volan, așa că ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia fără să ne privim în față, doar drumul șerpuitor din fața noastră… Toată viața noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul  și am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură ființă, drumul șerpuitor din fața noastră.“, povestește Regina Ana în ,,Nunta de Diamant“ (Editura Rao, 2008).

Viitoarea regină pleacă la București, dar Guvernul Groza nu își dă acordul pentru acest mariaj și îl forțează pe Mihai să abdice la 30 decembrie 1947.

În ciuda presiunilor, nunta are loc la 10 iunie 1948 la Atena, dar incidentele au continuat.Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare!

Regele Mihai I și Regina Ana, povestea unei nunţi cu peripeţii: "Mama a mers la Papa Pius al XII-lea și a bătut cu pumul în masă. Era furioasă pentru că nu se dăduse binecuvântarea"

Pentru a refuzat să-și boteze copii în religia catolică, religia în care a fost născută și crescută Regina Ana, Papa Pius al XII-lea nu a recunoscut căsătoria.

Ca urmare a  acestui fapt, Regina Elena şi Prinţesa Margaret a Danemarcei au solicitat o audienţă la Suveranul Pontif.

,,Mama și soacra mea, Regina Elena, au mers amândouă să ceară acordul Papei Pius al XII-lea. Și mama a mers atât de departe încât a dat cu pumnul în masă! (…) Mama era furioasă pentru că Papa a spus «Nu-mi pot da binecuvântarea».“, a povestit Regina Ana într-un interviu acordat emisiunii ,,Profesioniştii“ de la TVR 1, în 2008, mai scrie sursa citată.

Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Aceștia au schimbat mai multe reședinte. Au locuit la Florența, la Lausanne și în Anglia, iar de-a lungul timpului au traversat momente foate grele și și-au câștigat existența ca oricare alt om: au pus bazele unei ferme de pui și au construit un mic atelier de tâmplărie.

Când s-au întors în Elveția, Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană ,,Lear Jeats and Co“ și au locuit timp de 45 de ani în orașul Versoix.

În ultimul an, starea de sănătate a Reginei Ana s-a înrăutățit considerabil. Majestatea Sa a murit, luni, într-un spital din Elveția.

Totodată, în martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică și a Regelui Mihai I.

După Revoluția din 1989, acesta a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României.

Regele Mihai și Regina Ana - Nunta de diamant

Ultima fotografie a celor doi apărută în presă.

Regele Mihai I şi Regina Ana au sărbătorit nunta de safir

 

Citeşte mai multe despre:   Regele Mihai,   regina ana