Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Regizorul Andrei Șerban, critici dure după moartea lui Alexandru Darie: „Deși în ultimii 10 ani a fost marginalizat, între timp a devenit un sfânt și un martir. Așa devenim toți”

Regizorul Andrei Șerban, critici dure după moartea lui Alexandru Darie: „Deși în ultimii 10 ani a fost marginalizat, între timp a devenit un sfânt și un martir. Așa devenim toți”

Un articol de: George Forcoș - 23 Oct 2019, 16:56
Eveniment
EXCLUSIV ONLINE // Regizorul Andrei Șerban și-a exprimat miercuri, în cadrul unei conferințe recunoștința față de regretatul Alexandru Darie, pentru piesele montate de-a lungul timpului la Teatru Bulandra. Totodată, Andrei Șerban a precizat că regizorul a fost marginalizat în ultimii 10 ani din viață iar acum după moartea sa este considerat un sfânt. 
 
„Ducu Darie a fost foarte generos în toți acești ani față de mine. Îi sunt recunoscător pentru bunătatea lui și vreau să exprim de ce nu am vorbit până acum deloc despre el. Pentru că este un om pe care l-am cunoscut bine și care din păcate nu mai este printre noi și care tot din păcate, deși în ultimii 10 ani a fost marginalizat, nu a fost nici premiat la Uniter, nu a fost nicio festivitate, era realmente marginalizat, și acum dintr-odată, după moarte, a devenit un sfânt și un martir. Așa devenim toți. Așa s-a întâmplat și cu Liviu Ciulei când s-a întors în țară, se simțea extraordinar de singur, extrem de izolat, parcă îi trecuse timpul și a murit în Germania. Acum a devenit un mare sfânt. Atunci când îi avem în viață pe acești oameni nu îi respectăm, nu îi folosim. Valorile sunt marginalizate, mediocritatea este în centru. Uite cum creăm un Richard! Monștrii îi creăm noi, așa zișii sfinți îi creăm tot noi. Faptul că Ducu a trăit cu dificultatea, pentru că să faci balanța ca viața să își trăiască arta ca artist și ca arta să își trăiască viața este un lucru foarte complicat și delicat și el nu a reușit să facă asta. Și-a distrus viața, și-a distrus și arta, din păcate. Să vezi chinul, suferința unui om este mult mai interesant decât să beatifici, să devii un sfânt, un magician. A fost un om ca noi toți care s-a luptat să trăiască și a avut slăbiciunile și puterile lui. Haideți să ne uităm la el astfel! Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt”, a declarat regizorul Andrei Șerban.
 
În cadrul conferinței de presă acesta a vorbit despre unul dintre cele mai originale spectacole prezentate în cadrul FNT 2019, piesa Richard al III-lea.  Două versiuni scenice diferite ale celebrului text dramatic de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, au fost realizate alături de trupele teatrelor „Radnóti Miklós” din Budapesta și Teatrul Bulandra din București. Astfel, pentru prima dată într-un festival, în același decor, au fost prezentate două variante de spectacol teatral aparținând aceluiași creator, realizate pe scene diferite ale Europei.

„Critica de teatru maghiară m-a primit mult mai generos decât critica  română. În Ungaria mă simt mereu apreciat cum nu mă simt în România. Nu știu de ce, dar așa e. M-am simțit mult mai bine acolo în sensul respectului pe care l-am avut acolo și pe care nu îl am aici. Nu pentru respect lucrez, lucrez ca să spun adevărul. Spunând adevărul evident că supăr. La fiecare spectacol cu Richard la București la pauză sunt oameni care pleacă. Cei care stau la partea a doua simt ce înseamnă acest spectacol. Este extraordinar să vezi actorii români care joacă într-un stil complet diferit față de actorii maghiari, intenționat diferit. Rezultatul spectacolului are o cu totul altă forță și un alt mesaj”, a declarat regizorul Andrei Șerban.
 
În cadrul conferinței, acesta a vorbit și despre dimenisunea politică a spectacolului Richard al III-lea.
 
„Faptul că oamenii nu votează îi ajută să câștige (pe politicienii simbolizați de Richard al III-lea). Trebuie să ne uităm și la aspectul acesta. Este exact ca în cazul lui Donald Trump. Unii spuneau despre Trump că va fi ales și eu naiv credeam că noi îl manipulăm. Iată ce se întâmplă însă, a ajuns să fie o putere extraordinară și el să îi manipuleze pe ceilalți. Pentru mine ceea ce este important este asta: Shakespeare ne spune că o schimbare de putere implică la orice nivel ceva. Asta se întâmplă în politică, la fel ca și în teatru. Se schimbă un director de teatru. Cum ne comportăm? E asemănător ce se întâmplă chiar în Teatrul Bulandra. E Richard al III-lea la nivel de Teatru Bulandra. Exact la fel. Cei care au urechi de auzit aud. Mesajul e: fiți lași, rămâneți tăcuți, uitați-vă la voi înșivă! Asta îmi spune mie și eu cu asta rămân. Este o privire individuală despre lume, ca să mă înțeleg pe mine și să mă trezesc din propria mea somnolență”, a mai precizat regizorul Andrei Șerban.    

Citeşte mai multe despre:   andrei serban,   alexandru darie
 
Loading...