Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reglementările programului „Noua Casă”, respinse în Senat. Nemulțumirile PSD față de propunerea Guvernului

Reglementările programului „Noua Casă”, respinse în Senat. Nemulțumirile PSD față de propunerea Guvernului

Un articol de: Andrei Ștefan - 03 Sep 2020, 13:44
Reglementările programului „Noua Casă”, respinse în Senat. Nemulțumirile PSD față de propunerea Guvernului Eveniment

Ordonanța Guvernului privind reglementarea Programului „Noua Casă” a fost respinsă în plenul Senatului. 

 

Reglementările programului „Noua Casă”, respinse în Senat

 

OUG 129/2020 care reglementează programul „Noua Casă” se numără printre ordonanţele respinse, miercuri, de Senat. Raportul de respingere al proiectului pentru respingerea Ordonanţei a întrunit 70 voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 18 „abţineri”.

Ordonanţa 129-2020 prevede ca prin programul „Noua Casă” să se acorde credite de până în 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi de până în 140.000 euro cu un avans de 15% pentru locuinţe noi.

Prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

 

Programul „O familie, o casă”, inițiat de PSD, nu a fost aplicat

 

Senatorii PSD nu sunt de acord cu varianta programului propusă de Guvernul Orban, varianta modificată a programului PSD „O familie, o casă”, ce presupunea accesarea creditelor doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Social-democrații solicită aplicarea acestei variante, pe care Guvernul nu a pus-o în practică, deși a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Programul „O familie, o casă”, inițiat de PSD și intrat în vigoare în aprilie, nu a fost aplicat în lipsa normelor metodologice, care trebuiau emise de Guvernul Orban încă din luna mai.

„Programul Prima Casă a fost conceput pentru sprijinirea românilor să-și achizționeze o locuință, iar varianta propusă de PSD l-a transformat într-un program social, inclusiv cu avizul BNR. În schimb, potrivit lui Eugen Teodorovici, noul program liberal, care nu ar avea avizul BNR, nu face decât să favorizeze creditarea celor care dispun oricum de reurse financiare pentru a contracta – neasistați de stat – un credit imobiliar, precum și pe dezvoltatorii imobiliari”, a afirmat senatorul PSD Eugen Teodorovici pentru profit.ro.

 

Normele de aplicare ale programului Noua Casă 2020

 

Tipurile de locuințe care pot fi achiziționate prin Noua Casă sunt: locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat; locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL și alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute mai sus.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute mai sus este de maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 euro și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 euro și avansul plătit de beneficiar.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute la primele două puncte, respectiv 1 și 2, este de maximum 60% exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR echivalent lei și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

La categoria 70.001 – 140.000 euro avansul e de minimum 15%, iar la categoria de 70.000 euro avansul e de minimum 5%.

Citeşte mai multe despre:   Noua Casa