Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Regulile pentru redeschiderea teraselor din 1 iunie, publicate în Monitorul Oficial. Clienții, primiți doar cu rezervare / Încasările ar putea scădea cu până la 80%, susține un proprietar din Centrul Vechi (VIDEO)

Regulile pentru redeschiderea teraselor din 1 iunie, publicate în Monitorul Oficial. Clienții, primiți doar cu rezervare / Încasările ar putea scădea cu până la 80%, susține un proprietar din Centrul Vechi (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 30 Mai 2020, 13:56
Regulile pentru redeschiderea teraselor din 1 iunie, publicate în Monitorul Oficial. Clienții, primiți doar cu rezervare /  Încasările ar putea scădea cu până la 80%, susține un proprietar din Centrul Vechi (VIDEO) foto: Inquam Photos / George Calin Eveniment

Terasele se redeschid de luni, iar reprezentanții localurilor din Centrul Vechi al Capitalei continuă demersurile pentru îndeplinirea cerințelor anti-coronavirus. Regulile obligatorii de redeschidere a teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că este acum oficial că nu se va putea merge în ele decât cu rezervare. Totuși, unul dintre proprietari reclamă că, în condițiile prevăzute pentru limitarea răspândirii COVID-19, încasările vor scădea dramatic, cu până la 80%.
 

Regulile pentru redeschiderea teraselor din 1 iunie, publicate în Monitorul Oficial

 

Autoritățile vor să știe exact cine ocupă mesele. Nu se vor transfera meniuri, solnițe sau alte obiecte de la o masă, la alta, urmând să fie dezinfectate după plecarea clienților de la o masă. Personalul de servire trebuie să poarte măști și mănuși, iar între mese – la care se pot așeza doar patru persoane – va fi o distanță de 4 metri, potrivit B1 TV. Totuși, unul dintre proprietari reclamă că, în aceste condiții, încasările vor scădea dramatic, cu până la 80%.

Întrebat de reporterul B1 TV Gabriela Mihai cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, Dumitru Tudor, unul dintre proprietarii localurilor din Centrul Vechi a răspuns: „Așa cum s-a dat ordin. Am făcut distanțarea (n.r. – socială). Din 14 mese am rămas cu 6. Am luat tot ce trebuie, kitul special pentru restaurant, am făcut un caiet, un registru în care să înregistrăm toți clienții care vin în restaurant. La noi, fiind un restaurant grecesc, avem fețe de masă și peste ele avem față de masă de hârtie cerată. După fiecare client, noi o aruncăm. Deci nu mai e nevoie să zici că trebuie să dezinfectezi masa. Avem pentru fiecare masă solnițe, tot ce trebuie. Pentru fiecare masă punem două sau trei meniuri, să aibă suficiente. Deci cam tot ce ne-au cerut am făcut. Nu cred că putem să rezistăm nici măcar o lună de zile cu 6 mese, pentru că angajații nu au vrut să li se scadă salariile în condițiile acestea, marfa e aceeași, poate mai scumpă decât a fost înainte. Vedem, dacă se poate, bine, continuăm, dacă nu, închidem”.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Întrebat dacă a pregătit măști și mănuși pentru ospătari, el a subliniat: „Da, noi avem tot. Am luat un kit special, cu măști, cu mănuși, cu dezinfectant, cu tot ce trebuie. Deci le avem pe toate pregătite. În privința noastră persoanală, a business-ului sunt probleme.
 

Proprietarul localului grecesc din Centrul Vechi al Capitalei susține că încasările ar putea scădea cu până la 80%

 

Omul susține că se așteaptă la o scădere a încasărilor de 80%: „Vă dau un exemplu. Pe 14 mese puteam să fac și 10.000 de lei într-o zi vânzare. Pe 6 mese nu pot să fac mai mult de 2.000 de lei”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat o nouă etapă de relaxare a restricțiilor din România, astfel că terasele se redeschid din 1 iunie, iar pregătirile pentru aducerea localurilor la standardele anti-coronavirus prevăzute de lege au început încă de vineri. Ministrul Nelu Tătaru a adăugat, sâmbătă, că restaurantele, mallurile și sălile de spectacol ar putea să reia și ele activitatea odată cu 15 iunie, în funcție de evoluția pandemiei, precum și că s-ar putea renunța la obligativatea portului de mască.
 

Clienții, primiți la terase doar cu rezervare

 

O altă regulă din setul publicat în Monitorul Oficial se referă la faptul că, la terase, clienții vor fi primiți doar în baza unei rezervări. Fiecare solicitare de acest gen va fi înregistrată, iar cu ajutorul registrului vor fi desfășurate eventuale anchete epidemiologice în cazul în care se impune acest lucru. Bineînțeles, dacă prezintă simptomatologie specifică infecțiilor respiratorii, oamenii nu vor fi primiți în local.

„În acest moment am deschis terasele. Le-am deschis cu acele măsuri de precauție și distanțare socială. Respectarea acestora, atât de personalul de servire, unitatea economică, cât și de populația care vine la aceste terase, fac ca noi să nu avem o transmitere în comunitate. Gândiți-vă că, dincolo de o masă la care vin membri familiei, poate fi o masă la care vin participanți din familii diferite. Atunci, dacă unul dintre ei are o problemă, ceilalți trei pot pleca, în comunitățile lor, cu acea problemă. Dacă se întâmplă acest lucru, încep anchetele epidemiologice. Anchetele epidemiologice ne arată care este amploarea acestui fenomen. Atunci, în funcție de această amploare, putem lua și deciziile de restricționare a accesului într-o anumită zonă, într-o anumită unitate”, a declarat Nelu Tătaru, pentru B1 TV.