Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reîncep lucrările pentru reabilitarea Crucii de pe Caraiman, monument ridicat în memoria eroilor români din Primul Război Mondial

Reîncep lucrările pentru reabilitarea Crucii de pe Caraiman, monument ridicat în memoria eroilor români din Primul Război Mondial

Un articol de: Vladimir Ionescu - 09 Iul 2020, 10:00
Reîncep lucrările pentru reabilitarea Crucii de pe Caraiman, monument ridicat în memoria eroilor români din Primul Război Mondial foto: Facebook Eveniment

Lucrările de reabilitare a monumentului Crucea eroilor de pe Caraiman, care a fost ridicată în Munții Bucegi în cinstea românilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, vor fi reluate joi, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.
 

Reîncep lucrările pentru reabilitarea Crucii de pe Caraiman, monument ridicat în memoria eroilor români din Primul Război Mondial


 

„Joi, 9 iulie, vor fi reluate lucrările de reabilitare a 'Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial', monument istoric situat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman. Lucrările au intrat în conservare în data de 2 decembrie 2019, după ce au fost efectuate măsurile specifice de pregătire a monumentului pentru anotimpul rece, iar, în urmă cu aproape o săptămână, constructorul a început refacerea organizării de şantier, transportul materialelor, reamenajarea împrejmuirii şi verificarea echipamentelor”, se arată în comunicatul MApN citat de Agerpres.

Acestea fiind spuse, constructorii au reușit să desfășoare operațiunile de pregătire, astfel încât redeschiderea șantierului să respecte calendarul fixat inițial.

„În acest an, vor fi sablate ultimele tronsoane metalice, soclul şi platforma de acces la monument, va fi acoperită anticoroziv întreaga structură metalică şi se vor finaliza amenajările interioare. De asemenea, se vor monta lămpile electrice şi instalaţiile interioare de iluminat şi va fi realizată instalaţia de ventilaţie în subsol. Periodic, echipa de implementare a proiectului compusă din specialişti din cadrul Secretariatului general şi Direcţiei domenii şi infrastructuri efectuează vizite de lucru la monument, pentru verificarea stadiului lucrărilor", precizează MApN.
 

Proiectul a început în 2016 și depășește 19 milioane de lei


 

Reţelele exterioare (branşamentul electric în lungime de 3.000 m, căminele de tragere, instalaţia priza de pământ şi de paratrăsnet), structura metalică, soclul şi platforma de acces se numără printre părțile realizate până în prezent în cadrul proiectului.

„În calitate de administrator legal al monumentului, Ministerul Apărării Naţionale derulează, în perioada 9 mai 2016 - 30 septembrie 2022, proiectul cu titlul 'Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor 'Crucea Caraiman'/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)', cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea proiectului este de 19.159.031,29 lei, din care 15.946.043,78 lei reprezintă finanţare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinanţării proprii pentru cheltuieli eligibile şi neeligibile", se mai arată în comunicatul MApN. 

Citeşte mai multe despre:   mapn