Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Renate Weber, despre facilitățile pentru persoanele vaccinate: "Există riscul de discriminare"

Renate Weber, despre facilitățile pentru persoanele vaccinate: "Există riscul de discriminare"

Un articol de: Raluca Tindeche - 04 Mai 2021, 19:31
Renate Weber, despre facilitățile pentru persoanele vaccinate: "Există riscul de discriminare" Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Renate Weber, Avocatul Poporului este de părere că orice decizie privind avantajele pentru cei vaccinaţi ar putea induce discriminare faţă de cei care nu vor să se imunizeze, potrivit Antena 3. 

„Suntem acum doar în fața unei declarații făcute așa, la un punct de presă ad-hoc. Dincolo de asta eu cred că, formula spre care se va merge va fi una care să nu discrimineze.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că nici măcar prin lege nu poți discrimina. Chiar dacă treci prin Parlament o măsură, nu poate să meargă împotriva textului constituțional care interzice discriminarea. Avantajele oferite celor care s-au vaccinat să nu însemne o discriminare a celorlalți. Peste tot în lume, există un număr de persoane care nu doresc să se vaccineze și viața acelora nu poate fi oprită sub nici o formă.

Am văzut inițiative la noi ale unor angajatori care sunt foarte fermi în a le spune angajaților că, dacă refuză să se vaccineze nu se vor mai regăsi în acele colective, că vor fi dați afară.

Noi am plecat de la unele declarații venite din spațiul public. Am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății care ne-a răspuns foarte ferm că, atât timp cât prin strategia de vaccinare se subliniază că vaccinarea nu este obligatorie, atunci concedierea unor persoane sau neacceptarea lor este dincolo de cadrul legal existent în România.

Fiecare persoană care se va simți în felul acesta atinsă, în drepturile sale, va trebui să atace astfel de decizie în instanță, dacă într-adevăr angajatorii le vor pune în practică. Şi eu cred în continuare că este bine să îi convingem pe oameni să se vaccineze, dar nu îi putem opri pe ceilalți să trăiască o viață și să muncească, așa cum e firesc", a spus Renate Weber la Antena 3.

 

Florin Cîțu: Putem vorbi de facilități pentru persoanele vaccinate

 

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, că am putea vorbi de o serie de facilități pentru persoanele vaccinate anticoronavirus. Acesta a insistat că e absolut necesar să depășim pragul de 5 milioane de persoane vaccinate.S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

„Numerele scad în fiecare zi. Nu mai e niciun județ cu peste 3 la mie. Deci ce am făcut până acum am făcut bine. Asta mai însemană că... Se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv. A  crescut numărul de persoane vaccinate.

În București, Cluj, Timișoara, Constanța, cam toate sunt peste 20% cu rata de vaccinare. Cluj Napoca e la 34% de exemplu. Deci în orașe avem un ritm puternic și trebuie să-l păstrăm. Aici e legătura dintre scăderea numărului de persoane infectate și creșterea celor vacciante.

Ne interesează să avem 5 milioane de persoane vaccinate. Vom putea să redeschidem mai mult lucrurile.

În primul rând, sunt câteva lucruri pe care cu toți le așteptăm pentru sezonul estival: fără mască pe plajă sau la munte în drumeție. Putem vorbi și de facilități pentru persoanele vaccinate: restaurante la interior care pot ajunge la capacitate 100% cu persoane vaccinate. Sau hoteluri pe litoral. Putem vorbi și de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vacciante. Vom avea evenimente pilot în București și Cluj”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Citeşte mai multe despre:   Renate Weber