Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reprezentanții studenților cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu eliminarea accesului gratuit al studenţilor la transportul feroviar

Reprezentanții studenților cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu eliminarea accesului gratuit al studenţilor la transportul feroviar

Un articol de: George Lupu - 09 Mar 2021, 13:41
Reprezentanții studenților cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu eliminarea accesului gratuit al studenţilor la transportul feroviar Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere Avocatului Poporului să sesizeze la CCR ordonanţa privind transportul feroviar al studenţilor, care stabileşte eliminarea accesului gratuit la transportul feroviar.

 

ANOSR solicită Avocatului Poporului să intervină în scandalul privind eliminarea transportului feroviar gratuit

 

“Această acţiune este complementară demersurilor pe care federaţia le-a întreprins încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenţi. De atunci până în prezent, am asistat la o reacţie haotică şi neargumentată a coaliţiei guvernamentale şi la promisiuni ferme uitate uşor de reprezentanţii partidelor politice de guvernare”, se arată într-un comunicat transmis marţi Agerpres de ANOSR.

ANOSR precizează că există vicii de constituţionalitate intrinseci şi extrinseci multiple şi vădite care au atras depunerea memoriului către Avocatul Poporului:

“Problemele cu ordonanţa de urgenţă a Guvernului care a eliminat transportul feroviar gratuit al studenţilor nu ţin doar de oportunitate, deşi acestea ar fi, oricum, suficiente - vorbim aici de lipsa unei analize bazate pe cifre, lipsa punerii în balanţă a beneficiilor aduse studenţilor şi companiilor feroviare faţă de costurile oricum reduse în pandemie ş.a.m.d.

Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru a analiza şi problemele constituţionale evidente - amintesc faptul că nu există o situaţie extraordinară şi urgenţa nu este în niciun fel motivată în cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbeşte în preambulul ordonanţei de urgenţă de situaţia precară a studenţilor ca justificare pentru altă măsură din OUG, după care elimină transportul feroviar gratuit. Pe această din urmă temă, Guvernul nu oferă nici măcar o justificare de formă, nimic”, susţine Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR, citat în comunicat.

 

Prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar

 Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunțat că, în urma discuțiilor cu Florin Cîțu și ministrul Educației, premierul s-a poziționat împotriva menținerii gratuității la transportul feroviar, susținând că „s-a poziționat ferm” împotriva gratuității.

„În cadrul discuțiilor ANOSR a susținut argumentele deja exprimate pe diferite canale și la diferite ședințe în favoarea menținerii dreptului studenților de a beneficia de gratuitate la transportul feroviar, pornind de la nevoile studenților și punctând inclusiv avantajele aduse CFR Călători.

Cu toate acestea, Prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar, invocând considerente ideologice”, precizează un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Asociației.