Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Criza coronavirusului. Condițiile în care românii pot lua Lumină de Paște: De Înviere credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat" / Ce se întâmplă de Florii

Criza coronavirusului. Condițiile în care românii pot lua Lumină de Paște: De Înviere credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat" / Ce se întâmplă de Florii

Un articol de: Andrei Ștefan - 09 Apr 2020, 09:40
Criza coronavirusului. Condițiile în care românii pot lua Lumină de Paște: De Înviere credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat" / Ce se întâmplă de Florii Foto: Facebook Eveniment

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a transmis o serie de modificări legate de procesiunile din preajma sărbătorii de Paște, pe care credincioșii vor trebui să le respecte, în contextul epidemiei de coronavirus din țară.

 

Ramurile sfinșite, Lumina Sfântă și Paștile, împărțite de voluntari cu echipamente de protecție

 

Astfel, Sfântul Sinod a declarat că pelerinajul de Florii se suspendă, iar ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică și distribuite la cerere, de voluntari ce vor purta echipamente de protecție. La fel se va întâmpla cu lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot face în continuare doar la domiciliu, iar preoții trebuie să respecte o serie de reguli de igienă:

„La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate”, precizează BOR.

În noaptea de Înviere credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon sau în curţile caselor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat / Adevărat a înviat!”.

Și pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi ambalată igienic în pachete închise și distribuită gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Credincioşii vârstnici şi bolnavi vor primi „Paştile” la domiciliu, livrate la fel de către voluntari echipați corespunzător.

„Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate”, mai avertizează Patriarhia.

 

Klaus Iohannis, apel la izolare

 

Președintele României este de părere că românii ar fi tentați să se reunească cu familia și prietenii, ceea ce ar duce la un nou val de infectări cu noul coronavirus, făcând apel la izolare, dar adresându-se și românilor din diaspora, pentru a nu reveni în țară, deoarece vor fi plasați automat în carantină.

„Eu, personal, voi sărbători duminică. Voi sta acasă, împreună cu sotia mea. Vom fi doar noi doi. Nu vom merge la Biserica. Vom urmări liturghia de la televizor. Asta, dragi români, aștept și de la voi. E greu. Nu mai putem să ieșim afară de data asta cu prietenii. Dacă acum scăpăm din mână pademia va fi foarte greu apoi”, a subliniat șeful statului.

Totodată, Iohannis a mai punctat că măsurile de relaxare în fața pandemiei de COVID-19, adoptate de alte țări, nu se aplică și în cazul nostrum.

„În România, nu suntem în astfel de fază. Numărul de cazuri crește, numărul de persoane infectate crește. Noi nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm. Depinde de noi cât mai durează până putem să venim cu nu plan de relaxare măsurilor”,a spus președintele.

În România, epidemia de coronavirus a ucis 220 de persoane, cele mai recente victime fiind raportate miercuri seară. Este vorba despre persoane cu vârste între 35 și 85 de ani, din Suceava, Sibiu, Arad, Bistrița-Năsăud și București.

În total, 4.761 de infectări cu COVID-19 au fost semnalate. 528 de oameni s-au vindecat, dar peste 160 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   COVID-19,   Klaus Iohannis,   Paste,   BOR