Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Der Standard: Austria încearcă să aducă cu autobuzele asistente şi infirmiere din România, fiind chiar programat un zbor special din Timişoara, pe 30 martie / Autorităţile noastre susţin că NU au informaţii care să confirme acest lucru

Der Standard: Austria încearcă să aducă cu autobuzele asistente şi infirmiere din România, fiind chiar programat un zbor special din Timişoara, pe 30 martie / Autorităţile noastre susţin că NU au informaţii care să confirme acest lucru

Un articol de: George Forcoș - 26 Mar 2020, 14:06
Eveniment

Restricțiile impuse din cauza pandemiei au blocat serviciile de îngrijire din Austria, după ce mii de infirmiere din România nu mai pot călători, susţine presa austriacă.

Un adevărat haos a fost declanșat în Austria în ceea ce privește serviciile de îngrijire furnizate de asistenți și infirmiere recrutați din statele din Europa de Est. Din cauza restricțiilor impuse de Guvernul de la Viena pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus serviciile de îngrijire sunt în colaps după pierderea iminentă a miilor de asistenți aduși din afara țării, inclusiv din Româniua.

Potrivit derstandard.at, nu mai puțin de 33.000 de austrieci sunt afectați de această situație, după ce între 70.000 și 80.000 de asistenți medicali, majoritatea din țările Europei de Est, nu mai pot face naveta către locurile de muncă din Austria din cauza blocajelor și a controalelor la frontieră.

Această criză ar fi generat chiar căutarea unor soluții extreme, astfel Camera de Comerț din Austria încearcă să organizeze deplasări cu autobuzul la frontieră pentru a ridica asistente medicale și infirmiere din România.

"Desigur, avem nevoie de un certificat medical din care să rezulte că  nu sunt infectate cu noul coronavirus. Cei care nu au unul trebuie să stea în carantină timp de 14 zile", spune Andreas Herz, reprezentant al Camerei de Comerț. Organizația este dispusă să îli asume inclusiv perioada de carantină și există discuții în acest sens cu hoteluri și alte companii care oferă servicii de cazare.

“Agențiile de recrutare ar trebui să plătească pentru cazare. Cu toate acestea, în cazuri urgente, vom găsi noi o cale”, spune Herz.

La rândul ei, Camera de Comerț din Austria Inferioară încearcă o campanie de deplasare la scară mai mare – cu ajutorul transportului aerian.

Într-o scrisoare adresată membrilor asociației îngrijitorilor, organizația a anunțat că luni, 30 martie 2020, două avioane cu repatriați austrieci din România vor pleca de la Sofia și Timișoara. “Poate exista acum posibilitatea de a rezerva locurile rămase în aceste avioane pentru îngrijitori. ... Principiul este primul venit, iar cei care nu reușesc să mai ocupe acum un loc sunt puși pe lista de așteptare", se arată în textul documentului, citat de portalul derstandard.at

Asistentele ar trebui să fie deja testate negativ pentru Covid-19 pentru a intra în Austria sau să meargă într-o carantină de 14 zile.

Aceștia ar putea fi „cazați într-un hotel deja rezervat la Viena-Schwechat, la prețul de 19,50 euro / zi (demipensiune) timp de două săptămâni în carantină”, se arată în scrisoare.  Cazarea ar trebui să fie plătită de agenții, dar acestea vor asigura doar taxele pentru zbor.

Ce spun autorităţile din România

În acest context, B1.RO a încercat să afle opinia autorităților din Timișoara despre această situație, având în vedere că și sistemul sanitar din România se confruntă cu o lipsă de personal în plină pandemie de coronavirus

Contactat telefonic, primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat că NU are informații că ar urma să plece spre Austria medici sau asistenți în perioada următoare.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, dr. Raul Pătrașcu, a precizat că nu au existat solicitări pentru deplasarea medicilor și a asistenților către Austria și că astfel de deplasări, pentru a oferi îngrijire medicală în afara țării, au fost sistate.

Aceeaşi situaţie e confirmată şi de companiile de recrutare. Un reprezentant al companiei Delta HR Consult a declarat pentru B1.RO că în această perioadă de criză provocată de pandemie, în general numărul recrutărilor a scăzut, cu atât mai mult cele care vizează sectorul de îngrijire din statele occidentale. În acest sens compania nu a recrutat în ultima perioadă asistenți sau infirmiere pentru Austria.

Totodată, reprezentanții aeroportului Traian Vuia din Timișoara au precizat că nu vor fi efectuate în perioada următoare zboruri directe din Timișoara către Viena, așa cum susține Camera de Comerț din Austria Inferioară.

Întrebați despre acest subiect reprezentanții Ministerului Muncii au precizat că în măsură să ofere informații suplimentare sunt cei de la Ministerul Sănătății "având în vedere că problematica nu intră în sfera noastră de competență".

Până în acest moment reprezentanții Ministerului Sănătății nu au oferit un punct de vedere despre acest subiect, la solicitarea B1.RO.

Citeşte mai multe despre:   Austria,   Der Standard