Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Corina Crețu susține că rețeta românească de SARMALE datează din timpul dacilor și romanilor // Mircea Dinescu: "Bate câmpii! Romanii nu au scrijelit pe columnă și feluri de mâncare din Dacia!" (FOTO)
Exclusiv online

EXCLUSIV // Corina Crețu susține că rețeta românească de SARMALE datează din timpul dacilor și romanilor // Mircea Dinescu: "Bate câmpii! Romanii nu au scrijelit pe columnă și feluri de mâncare din Dacia!" (FOTO)

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 23 Iul 2019, 15:42
Inquam Photos Eveniment

EXCLUSIV // Într-o carte de bucate, publicată sub egida Uniunii Europene, fostul comisar Corina Crețu prezintă o rețetă românească de sarmale, despre care spune că ar data din perioada dacilor. Dacă ar fi apelat la o simplă căutare pe internet, aceasta ar fi putut afla însă că "sarmalele românești" sunt de fapt o creație a bucătăriei turcești, extrem de răpândită în zonele din Balcani aflate sub ocupație otomană.

Actualul europarlamentar Pro România crede însă că dacii au inventat această rețetă. Redăm mai jos introducerea făcută de Corina Crețu rețetei de sarmale, în cartea publicată pe banii UE. Lucrarea poate fi consultată INTEGRAL - AICI.

Aceasta chiar este una dintre rețele tradiționale românești pe care oamenii le gătesc acasă cu prilejul diverselor sărbători. Când eram copil, obișnuiam să-mi urmăresc părinții sau alte rude în timp ce găteau sarmale de Crăciun, sau înaintea nunților, sau cu ocazia zilelor de naștere. Acum, de fiecare dată când simt mirosul de sarmale, îmi aduc aminte de copilărie.

Rețeta pare a avea mai multe origini, asemenea cuvântului ”sarmale”. Asta, într-un fel, reflectă însăși istoria României. Unii spun că rețeta datează încă din timpul Regatului Dacic, alții spun că e de pe vremea Imperiului Roman, iar unii cred că rețeta are origini evreiești. Nici nu-i de mirare că micuțele sarmale au atât de multe origini, de vreme ce România zilelor noastre este rezultatul mai multor influențe: dacice, latine, slave”, a susținut Corina Crețu.

Istoria sarmalei românești, prezentată pentru B1.ro de Mircea Dinescu

Rugat să comenteze "rețeta" Corinei Crețu, poetul Mircea Dinescu, un fin cunoscător al gastronomiei românești, a făcut pentru B1.ro un scurt istoric al tradiționalelor sarmale

"Eu am studiat cărți de bucate vechi, sigur că cele românești sunt de pe la 1848, francezii aveau cu 300 de ani înainte. Ideea de sarma, nu ține câtuși de puțin de daci, nu aveau timp dacii să facă sarmale, eu nu am auzit să fi fost mari crescători de varză. Mai ales că ei stăteau în zona aceea mai muntoasă, la Sarmisegetuza nu crește varza. Ei însă beau vin, la mahmureală poate că le-ar fi fost necesară niște zeamă de varză.

Sarmaua ține de Balcani, fiindcă toate țările balcanice, nu este o coincidență asta, și turcii, și sârbii, și bulgarii, și românii, au sarma. Diferența dintre sarmalele românești și celelalte e următoarea: nici unul dintre ei nu folosesc vin, cum foloseau boierii noștri și cum mânca și Mihail Sadoveanu, sarmale de porc amestecate cu gâscă și cu puțin vițel, fierte în vin. Asta e clar o rețetă moldovenească, pentru că sarmaua turcească este din berbec. Se cheamă sarma, ei au sarmalake și mai au și sarmale în foi de viță cu brânză, și dolmade iarăși este un gen de sarma.

Dar sarmaua românească este originală și cea mai fină, după părerea mea, prin faptul că la curțile boierești a început să nu se mai folosească apa atât de mult la mâncare, ci a început să se folosească vinul, care dă o savoare în plus. Bașca amestecul de carne de porc de țară cu gâscă și cu puțin vițel. Turcii folosesc îndeosebi carne de oaie și nu au nici o legătură cu sarmalele noastre. Grecii fac unele cu orez și unele cu brânză, bulgarii la fel, am mâncat, nu aveau nici o legătură cu sarmalele noastre și sârbii la fel. A existat o infuență a ocupației turcești 500 de ani, turcii au stat și peste bulgari, și peste sârbi, și peste români", a declarat Mircea Dinescu pentru B1.ro

Dinescu, despre rețeta Corinei Crețu: Romanii nu au scrijelit pe columnă și feluri de mâncare din Dacia

Despre descrierea publicată de Corina Crețu, poetul Mircea Dinescu spune că se înscrie în tendința politicienilor români de a exagera meritele dacilor.

"Asta cu dacii... bate câmpii. Știți de ce bate câmpii? L-am auzit pe unul spunând: "Domnule, noi facem pâine cu cartofi cum făceau dacii." Săracul era un primar dintr-o comună. Cam așa și doamna asta.

Dacii nu au mâncat niciodată nici roșii și nici cartofi, că a trebuit să meargă Columb în America după 1.000 de ani de la nașterea dacilor. Cum nu au mâncat nici mămăligă de porumb, mâncau mămăligă de mei. Ideea e că noi nu știm trei cuvinte ale dacilor, tot ce ne-a rămas sunt datorită romanilor, care au făcut acea columnă, dar care nu au scrijelit și feluri de mâncare pe care le-au mâncat ei în Dacia. E absurd să arunci cu vorbele: "Domnule mâncau dacii sarmale. " Este o prostie iertați-mă. " a declarat Dinescu pentru B1.ro

Mai precizăm că cuvântul "sarma" provine din limba turcă și înseamnă "a înveli ceva într-o frunză".

Citeşte mai multe despre:   Corina Crețu,   sarmale,   Mircea Dinescu
 
 
 
Loading...