Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Rețetele electronice vor fi introduse de luni, însă vor funcționa în paralel cu cele clasice până la sfârșitul anului

Rețetele electronice vor fi introduse de luni, însă vor funcționa în paralel cu cele clasice până la sfârșitul anului

Un articol de: B1 TV - 01 Iul 2012, 10:10
Rețetele electronice vor fi introduse de luni, însă vor funcționa în paralel cu cele clasice până la sfârșitul anului Foto: paginafarmacistilor.ro Eveniment

Începând de luni, românii pot beneficia de reţete medicale în sistem electronic, potrivit directorului general al Casei Naţionale de asigurări de Sănătate. Însă până pe 1 ianuarie 2013 vor putea fi eliberate reţete şi pe hârtie.

Prin sistemul electronic există un control mai bun al utilizării fondurilor, cred specialiştii. Iniţiativa este susţinută şi de medicii de familie care spun că prescrierea electronică va reduce din birocraţie.

Reţetele electronice au fost testate timp de o lună, perioadă în care atât medicii cât şi farmaciştii s-au obişnuit cu sistemul. Directorul general al CNAS a anunțat că sistemul devine obligatoriu de la 1 iulie.

Din 1 iulie, însă, medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele în sistem electromic. Totuşi, timp de câteva luni, prescrierea electronică va funcţiona în paralel cu cea clasică, până la sfârşitul anului.", a declarat Dorin Ionescu, director general al CNAS, potrivit Mediafax.

Prescripţia electronică va preveni ş frauda în sistemul de sănătate, dar vor fi asigurate siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei.

Şi medicii de familie sunt de acord cu acest sistem electronic al reţetelor. Aceştia sunt  de părere că prescrierea electronică va reduce birocraţia şi maldărul de hârtii pe care erau obligaţi să le completeze.

Este mult mai simplu. Nu mai cumpărăm tipizate de la Casă. La început, pacientul va merge cu o hârtie la farmacie, dar în timp va merge fără nimic şi farmacistul va citi prescripţia online", spune un medic de familie.

Potrivit estimărilor Casei de Sănătate, în prima lună de la introducerea reţetei electronice aproximativ 10% din reţetele prescrise vor fi în noul sistem, urmând ca în 2-3 luni să se ajungă la aproximativ 40-50%.Citeşte mai multe despre:   CNAS,   medicamente