Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reuniunea Anuală a Diplomației Române începe luni. Evenimentul se va desfășura în premieră în sistem de videoconferință

Reuniunea Anuală a Diplomației Române începe luni. Evenimentul se va desfășura în premieră în sistem de videoconferință

Un articol de: Traian Avarvarei - 07 Sep 2020, 08:12
Reuniunea Anuală a Diplomației Române începe luni. Evenimentul se va desfășura în premieră în sistem de videoconferință Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Reuniunea Anuală a Diplomației Române începe luni, ediția din acest an având drept temă „Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române”. Evenimentul e organizat de Ministerul Afacerilor Externe și se întinde pe perioada 7-9 septembrie, iar în premieră se va desfășura în format online, prin sistem de videoconferință, transmite Agerpres.
 

Reuniunea Anuală a Diplomației Române începe luni


 

Lucrările Reuniune Anuale a Diplomației Române vor fi conduse de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, iar premierul Ludovic Orban va participa la deschidere.

Invitații străini ai ediţiei din acest an sunt: ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care va fi prezent la Bucureşti în cadrul unei vizite oficiale, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Regatului Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Având în vedere situaţia generată de pandemia de coronavirus, principalele teme abordate în cadrul sesiunilor din acest an vizează impactul crizei pandemice asupra relaţiilor internaţionale şi tendinţelor globale şi adaptarea instrumentelor diplomaţiei române în acest context”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Totodată, vor fi abordate provocările semnificative cu care s-a confruntat diplomația română, precum și lecțiile învățate în contextul pandemiei cu scopul de a analiza și identifica liniile de acțiune concretă pentru sprijinirea evoluțiilor pe plan extern favorabile intereselor României.
 

Evenimentul se va desfășura în premieră în sistem de videoconferință


 

Lucrările reuniunii vor viza și modalitățile de a consolida gestionarea componentelor consulare în contextul actual, cu scopul protejării și promovării drepturilor cetățenilor români din țară și din străinătate.

Vestea vine în contextul în care, în perioada premergătoare Reuniunii Anuale a Diplomației Române, MAE a desfășurat o campanie de informare privind provocările pe care le-a generat criza actuală pentru diplomația română și modul în care aceasta s-a adaptat, atât la nivelul Centralei MAE, cât și în Serviciul Exterior, identificând răspunsuri și soluții adecvate.

Începând din 2005, în fiecare an, Ziua Diplomației Române este sărbătorită la 1 septembrie, iar în acest context MAE organizează anual Reuniunea Diplomației Române.

„Circumstanţele generate de pandemie reconfirmă şi accentuează rolul diplomaţiei în gestionarea, în ansamblu, a crizelor. Contextul acestei crize amplifică procese majore în relaţiile internaţionale, perspectivele de dezvoltare şi dinamica economică şi socială globală. Adaptarea diplomaţiei române la tendinţele actuale şi la cele anticipabile post-criză implică necesare ajustări ale acţiunii curente şi, în aceeaşi măsură, trasarea liniilor de acţiune viitoare, inclusiv prin încurajarea şi sprijinirea acelor tendinţe şi evoluţii care corespund intereselor şi obiectivelor naţionale de politică externă ale României, precum şi contracararea în mod eficient a celor care nu sunt favorabile ţării noastre. Politica externă a României va rămâne ancorată pe pilonii săi de bază: creşterea profilului şi rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, respectiv dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum şi susţinerea pentru multilateralism, pentru dreptul internaţional şi pentru valorile democratice”, a transmis MAE.Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă