Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr

Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr

Un articol de: B1.ro - 19 Noi 2018, 11:49
Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Eveniment

UPDATE: Secţia de procurori a CSM a dat aviz negativ privind cererea lui Tudorel Toader de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general. Avizul a fost dat cu unanimitate de voturi, 5 la 1.

Avizul are doar rol consultativ, decizia fiind acum la preşedintele Klaus Iohannis.

 

Augustin Lazăr este audiat luni în secţia pentru procurori a CSM unde se discută cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului general. Avizul CSM este consultativ.

Tudorel Toader a criticat faptul  că Augustin Lazăr a cerut amânarea audierii în Consiliu, data inițială fiind stabilită pentru 20 noiembrie. Ministrul Justitiei a cerut ca dezbaterile să aibă loc mai devreme, iar CSM a devansat discutiile privind avizul in cazul revocării pentru 19 noiembrie.

"Aţi amânat la dânsul cu 7 zile, aţi scurtat la mine cu o zi. Nu am interesul să trag de timp, un interes de care nu aş fi sigur în cazul procurorului general, care, mai mult decât cererea formulata la dumneavoastră, s-a adresat instanţei de contencios din Alba. Mâine e termen, coincidenţă sau nu, chiar mâine când urma să aiba loc dezbaterea de aici", a spus Tudorel Toader la CSM.

"Nu vreau sa planeze asupra Sectriei niciun fel de dubiu. Mi se pare firesc să fi încercat să stabilim termenul de comun acord. Poate e greşit că am apelat la curtoazia instituţională. Domnul procuror general şi-a exprimat imposibilitate, dumneavoastră aţi invocat la fel, în cursul săptămânii trecute CSM, la Alba Iulia, a desfăşurat o manifestare pentru Centenar.  Chestiunile de timing au fost făcute cu bună-credinţă", a replicat Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ iar decizia o ia şeful statului.


 

Citeşte mai multe despre:   Augustin Lazar,   Tudorel Toader ,   CSM