Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Revoltă în rândul profesorilor, după ce s-a speculat că latina ar putea fi eliminată din școli / Academicianul Răzvan Theodorescu: “Maghiarii, care nu au nicio legătură cu originile latinești, păstrează această materie cu sfințenie”

EXCLUSIV // Revoltă în rândul profesorilor, după ce s-a speculat că latina ar putea fi eliminată din școli / Academicianul Răzvan Theodorescu: “Maghiarii, care nu au nicio legătură cu originile latinești, păstrează această materie cu sfințenie”

Un articol de: George Forcoș - 04 Aug 2020, 11:12
EXCLUSIV // Revoltă în rândul profesorilor, după ce s-a speculat că latina ar putea fi eliminată din școli / Academicianul Răzvan Theodorescu: “Maghiarii, care nu au nicio legătură cu originile latinești, păstrează această materie cu sfințenie” Eveniment

Limba latină a devenit din nou subiect de dispute în România. Noi controverse au apărut în spațiul public după ce în presă au apărut informații, potrivit cărora Ministerul Educaţiei are în lucru noi variante de plan-cadru,  potrivit cărora printre materiile care ar putea fi scoase definitiv din programa școlară pentru clasele V-VIII este limba latină.

Într-o variantă de plan-cadru aflată în lucru se elimină materia limba latină, sunt tăiate ore de la limba modernă numărul 2, de la fizică, chimie, biologie, geografie și istorie.  Aceste modificări sunt discutate, în condițiile în care Ministerul Educației este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu.

 

Profesorii, nemulțumiți de scenariul eliminării limbii latine 

 

Cum era de așteptat, cei mai revoltați de acest scenariu sunt profesorii. Despre perspectiva acestor modificări am discutat cu Emanuel Boboiu, profesor la un liceu din Cluj. Acesta a declarat pentru B1.RO, că în ciuda a ceea ce se crede, limba latină are un rol practic în dezvoltarea logicii, prin urmare materia trebuie studiată în continuare în școli:

“Limba latină trebuie să rămână în școli. Pentru a înțelege limba română, trebuie să știi bazele limbii latine. Dar un motiv mai concret decât acest lucru, de asemenea, important, este faptul că studierea limbii latine te ajută la dezvoltarea logicii. De exemplu, cei care se ocupă de programare, sunt ajutați de limba latină pentru că dezvoltă logica structurii gramaticale și te fac să potrivești lucrurile ca și în programare până la un punct. Nu e un lucru rău dacă limba latină rămâne în școli”, a declarat profesorul pentru B1.RO.

La rândul său, vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a precizat că scoaterea limbii latine din școli ar reprezenta o mare greșeală, având în vedere originile poporului român.

“Un popor care nu are nimic cu originile latine, e vorba de vecinii noștri maghiari, păstrează limba latină în școală cu sfințenie. Noi, un popor cu origini latine, singurul din această parte de lume, ne comportăm ca niște boșimani în materie de tradiție culturală, de tradiție istorică, de tradiție lingvistică. Este inadmisibil să te mândrești că o limbă care stă la temeiul atâtor civilizații europene poate să fie eliminată din învățământ la noi. Dat fiind că avem de a face în domeniul acesta cu oameni care sunt de o cultură îndoielică, nu mă miră nimic”, a spus istoricul Răzvan Theodorescu pentru B1.RO.

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Cum răspunde Ministerului Educației speculațiilor apărute în spațiul public

 

În ceea ce privește Ministerul Educației, instituția se delimitează de informațiile care au apărut în spațiul public și care dau ca sigură posibilitatea ca limba latină să fie eliminate din clasele V-VIII. La solicitarea B1.RO, Ministerula  precizat că noile planuri cadru sunt de fapt niște propuneri de la grupurile de lucru. Abia după validarea acestora în comisiile de specialitate ale Ministerului Educației și Cercetării vor fi făcute publice și vor fi supuse dezbaterilor.

“Când veți găsi planurile cadru pe site-ul ministerului și veti vedea că sunt eliminate materii, abia atunci putem vorbi. Dar să discutăm de ce am eliminat o materie...în momentul de față sunt niște scenarii, niște drafturi. Până când specialiștii ajung la cea mai bună variantă, mai durează”, a explicat pentru B1.RO purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Citeşte mai multe despre:   Limba latina,   Ministerul Educatiei