Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Risc foarte mare de avalanșă în zona Bâlea Lac. Avertismentul meteorologilor

Risc foarte mare de avalanșă în zona Bâlea Lac. Avertismentul meteorologilor

Un articol de: George Lupu - 27 Ian 2021, 16:16
Risc foarte mare de avalanșă în zona Bâlea Lac. Avertismentul meteorologilor FOTO: G. Bali / Salvamont Sinaia Eveniment

Este risc foarte mare, de gradul cinci, de producere de avalanşe în Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri, unde este şi zona turistică Bâlea Lac, avertizează meteorologii.

Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac este de 2,4 metri grosime: "Stratul proaspăt de zăpadă pulver depus, uşoară şi fără coeziune, va depăşi pe alocuri 80-100 cm. Intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce vor depăşi 2-3 metri. Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai ales pe versanţii nordici şi nord-estici. Se vor forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanţii sudici şi estici, de grosimi mai reduse. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine şi faţetate, cu câteva cruste de gheaţă intercalate. Stratul însemnat şi instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanţii înclinaţi, declanşându-se astfel avalanşe de dimensiuni medii şi mari", precizează meteorologii.

La altitudine mai mică de 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş, riscul de producere de avalanşe este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci.

Citeşte mai multe despre:   avalansa