Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România a emis 7 alerte RAPEX pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, toate provenite din China

România a emis 7 alerte RAPEX pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, toate provenite din China

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 27 Noi 2020, 11:02
România a emis 7 alerte RAPEX pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, toate provenite din China Foto: Pixabay Eveniment

România a emis, prin sistemul RAPEX, şapte alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă, toate provenite din China. Ele poartă marcajul CE, deși nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant. 

Recent, Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut controale la 599 de operatori economici tocmai pentru a vedea ce fel de măști de protecție sunt comercializate. A dat amenzi de 2,9 milioane de lei și a retras de pe piață numeroase măști. Printre companiile amendate s-au numărat mari retaileri precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, lanţuri farmaceutice importante ca Sensiblu şi Help Net.

Zilele trecute, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a stârnit rumoare când a anunțat că jumătate dintre măștile de protecție aflate pe piață nu protejează împotriva COVID-19. El a mai susținut că toate măștile neconforme sunt din import și i-a îndemnat pe români să cumpere doar măști produse la noi în țară, căci acestea sunt acreditate și protejează împotriva virusului. Ulterior, Popescu a spus că e vorba de 20 de milioane de astfel de produse. 

Joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie sub denumirea de „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.

 

România a emis șapte alerte RAPEX privind măști neconforme produse în China

 

Statul român a emis șapte alerte pentru măşti de protecție neconforme, prin sistemul RAPEX, folosit pentru schimb rapid de informaţii între Comisia Europeană şi statele UE,  privind produsele periculoase.
Produsele poartă marcajul CE, deși nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant. Asta înseamnă că e

posibil ca aceste măști să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă și, în consecință, să nu protejeze în mod corespunzător.
Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), coordonată de directorul general Paul Anghel, a transmis în ultimele două luni, prin sistemul RAPEX, 12 alerte pentru măşti neconforme, un număr similar fiind în stand-by pentru a fi urcate în sistem.

Autorităţile au recomandat retragerea produselor de pe piaţă.Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

 

Eduardt Cozminschi (ANPC): Singura noastră preocupare e ca sănătatea consumatorilor să nu fie pusă în pericol

 

„Suntem vigilenţi şi singura noastră preocupare este ca drepturile consumatorilor, viaţa şi sănătatea acestora să nu fie puse în pericol. Până în acest moment, nu mai puţin de 12 alerte emise de ANPC, în numele ţării noastre, sunt prezente pe Sistemul de alertă rapidă RAPEX. Astfel, România contribuie susţinut la eforturile unite ale UE de a avertiza consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piaţă”, a declarat Eduardt Cozminschi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

ANPC a mai transmis, printr-un comunicat, faptul că supraveghează permanent piaţa de bunuri şi servicii și e atentă mai ales la produsele necesare în această perioadă marcată de epidemia de coronavirus.

Autoritatea i-a îndemnat apoi pe operatorii economici să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că produsele pe care intenționează să le vândă nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.

Citeşte mai multe despre:   ANPC,   alerta RAPEX,   RAPEX,   masti neconforme,   masti din China