Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: Având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale disponibile (VIDEO)

România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: Având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale disponibile (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 08 Apr 2021, 16:08
România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: Având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale disponibile (VIDEO) Foto: Guvernul României / Facebook Eveniment

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat, joi, că este foarte improtant să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale disponibileîn România. Decizia vine în contextul în care Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat, miercuri, că poate exista o legătură de cauzalitate între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca.

 

Decizia autorităților române în privința vaccinării cu serul AstraZeneca

 

”Agenția Europeană a Medicamentului confirmă faptul că raportul beneficiu-risc al vaccinului AstraZeneca rămâne pozitiv. De asemenea, este identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheguri de sânge, cu caracteristici neobișnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite. Au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european și la nivel mondial, fiind înregistrate aproximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice (...) din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinația raportată a cheagurilor de sânge și a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a precizat că în urma analizelor tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat factori de risc care să fe legați de sex, de vârstă sau comobidități, motiv pentru care nu au fost restrânse indicațiile de administare a vaccinului AstraZeneca”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Valeriu Gheorghiță: Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

 Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!

Referindu-se la situația din România, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat: ”Situația epidemiologică este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi și peste 150 de decese de COVID în fiecare zi. Din evoluția recentă se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp, s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19, inclusiv în rândul populației tinere. Așa cum s-a susținut de către EMA, precum și de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc foarte mult riscurile.  

Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România este foarte imporatant să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este imperios necesar ca un procent cât mai mare din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii”. 

Astfel, concluziile și recomandările făcute de specialiști în urma ședinței de joi sunt următoarele: ”Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. În urma investigațiilor medicale pentru acele cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt timp de vaccin”.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   AstraZeneca