Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România contribuie cu 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone a UE

România contribuie cu 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone a UE

Un articol de: - 07 Noi 2014, 14:47
România contribuie cu 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone a UE Foto: arhivafoto.ro Eveniment

România va contribui cu aproximativ 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone, înregistrată în acest an de statele Uniunii Europene, informează Reuters. Prognoza privind producţia de porumb din EU a fost revizuită în urcare, de la o recoltă totală de 70,4 milioane de tone estimată în septembrie.

"Uniunea Europeană va înregistra anul acesta una dintre cele mai bune recolte la porumb, mulţumită vremii bune din timpul verii", a declarat Claus Keller, analist al firmei germane FO Licht.

România se situează pe locul al doilea, după Franța, cu o recoltă de 10,8 milioane de tone, în urcare de la 10,6 milioane de tone în 2013. Totodată, România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, de 2,5 milioane de hectare, însă randamentul pe hectar foarte scăzut face ca ţara să fie în urma multor state cu o suprafaţă cultivată mult mai mică.

"Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar în Belgia e un randament de 11 tone la hectar", declara în luna sptembrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Keller a apreciat că recolta mare de porumb din UE va reduce necesarul de import, pe fondul unei bune oferte de porumb pentru animale, dar şi pentru producerea de etanol şi pentru industria alimentară. Pe de altă parte, există suspiciuni privind calitatea porumbului de anul acesta, din cauza posibilelor contaminări cu micotoxine, avertizează traderii de cereale.

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana