Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România culturală este, de fapt, o mare sumă de festivaluri. Cred că e timpul să mai oprim organizarea festivalurilor și să construim instituții

România culturală este, de fapt, o mare sumă de festivaluri. Cred că e timpul să mai oprim organizarea festivalurilor și să construim instituții

Un articol de: - 02 Iun 2015, 16:46
România culturală este, de fapt, o mare sumă de festivaluri. Cred că e timpul să mai oprim organizarea festivalurilor și să construim instituții Eveniment

În ultimul timp, pe scena politică, se joacă un fel de „spectacol al cătușelor”, din distribuția căruia fac parte din ce în ce mai mulți politicieni și oameni de afaceri corupți.

Într-un articol pe Evenimentul Zilei, jurnalistul Sever Voinescu susține că România culturală este, de fapt, o mare sumă de festivaluri.

Avem festivaluri mari, naționale ori chiar internaționale și festivaluri mici, locale sau de cartier. Avem festivaluri scurte ( o zi, două) și festivaluri lungi (o lună, două). Avem festivaluri întîmplătoare (o dată și gata) și festivaluri cu număr respectabil de ediții. Avem festivaluri bine cunoscute și festivaluri de care te întrebi dacă au auzit chiar organizatorii lor. Avem festivauri anume făcute ca să genereze și alte festivaluri, după cum avem festivaluri orogolioase, care se vor unice.  În fine, fenomenologia festivalurilor în România este atît de variată, încît n-ai putea-o cuprinde decît într-un studiu amplu, documentat, academic”, scrie acesta.

Jurnalistul subliniază faptul că la polul opus al acestor festivaluri se află instituția și că ar fi timpul să oprim organizarea festivalurilor și să construim instituții.

Cred că e timpul să mai oprim organizarea festivalurilor și să construim instituții. Cultura noastră, acum, este în mare deficit de instituții. Ne lipsesc biblioteci, filarmonici, săli de cinema, sîntem foarte săraci în muzee, ne lipsesc dramatic căminele culturale din rural. Dacă în privința manifestărilor culturale ca atare ne mai descurcăm, în privința infrastructurii culturale sîntem în stare de colaps. Cultura națională nu poate exista dintr-o înșiruire de episoade cu început și sfîrșit determinat. Instituția dă șansa perenității, iar cultura națională este perenă sau nu mai este deloc”, mai adaugă jurnalistul.

Citeşte mai multe despre:   Sever Voinescu,   Stiri Romania,   cultura