Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România e campioană europeană la donatori aflaţi în moarte cerebrală

România e campioană europeană la donatori aflaţi în moarte cerebrală

Un articol de: B1 TV - 13 Oct 2013, 13:01
România e campioană europeană la donatori aflaţi în moarte cerebrală Eveniment

Există speranţă şi după moarte! O dovedesc zi de zi medicii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca care au dăruit dreptul la o viaţa nouă pentru sute de pacienţi aflaţi în suferinţă. Anul acesta România a devenit campioana Europei la vieţile salvate în urma recoltării de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Pacienţii transplantaţi, spun că s-au născut pentru a doua oară şi ţin să mulţumească profesorului doctor Mihai Lucan pentru minunile pe care le face.

Anul acesta s-au înregistrat peste 100 de donatori, iar aceștia au dat o şansă la o nouă viaţa altor oameni. La Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, 12 pacienţi au fost transplantaţi în mai puţin de 24 de ore din momentul în care au trecut de uşa spitalului şi s-au înscris pe lista de aşteptare, alţi 14 oameni în mai puţin de o săptămână și 60 au așteptat o lună.

„România a ajuns să fie campionă europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală. Nu este un record prin el însăși, consecința acestei rate crescute e ca noi am reușit sa avem o activitate de transplant atat de sustinuta incat pana in luna octombrie noi am facut 144 de transplante renale si mai mult decat atat, 91,7%  sunt de la donatori în moarte cerebrală si peste 75% din cei care ni se adreseaza au fost transplantati in sub un an din momentul in care au fost inscrisi pe listele de asteptare”, a declarat dr. Mihai Lucan.

Toți cei care au fost operați de profesorul Lucan îi mulțumesc și simt acum că s-au născut a doua oară.

Coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota, este sigur că până la sfârşitul acestui an numărul de vieţi salvate o să crească.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Cluj-Napoca